sâmbătă, iunie 25, 2022

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția cu privire la o afecțiune care este din ce în ce mai frecventă în Departamentul de Primiri Urgențe și care este extrem de chinuitoare atât pentru adulți, cât și pentru copii. Părinții care au trecut o dată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil”.

„Una dintre maladiile diagnosticate recent în mod frecvent în Compartimentul de Urgențe al INSMC este sindromul mână-picior-gură.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Părinții care au trecut o dată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil…

Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 și enterovirus 71, conform CDC.

Cum se manifestă boala mână-picior-gură

Apare mai ales în sezonul cald, vara și toamna și afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulții. Dar este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc…

Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu.

Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent).

Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii.

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

Cum poate fi tratat sindromul mână-gură-picior

De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide.

FĂRĂ ANTIBIOTICE!!!

După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis).

Până la urmă boala trece singură…

Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Pre...

O vară liniștită!”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe o rețea socială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private