Sari la conținut

Medicul Radu Țincu trage semnalul de alarmă: Mergeţi la spital dacă apar aceste simptome!

Medicul Radu Țincu trage semnalul de alarmă în privința hepatitei misterioase și a dezvăluit care sunt simptomele care ar trebui să vă facă să mergeți direct la spital.

„Adenovirusul este un virus cu care copiii se îmbolnăvesc frecvent şi care determină simptomatologie digestivă.

Există posibilitatea să fie o problemă de imunitate în cazul acestor copii sau acest adenovirus să fi suferit anumite mutații care să-l fi făcut mai agresiv pentru zona hepatică.

Majoritatea copiilor diagnosticați în întreagă lume cu această hepatită misterioasă au fost confirmați şi pentru adenovirus, dar nu toţi.

Ceea ce pune sub semnul întrebării dacă într-adevăr singura cauză a acestei hepatite misterioase este această infecţie cu adenovirusul 41.

Mai rămân în discuție şi alte ipoteze, cum ar fi afectări ale imunității, unele dintre ele determinate chiar de lockdown, ceea ce este explicabil”, a spus, sâmbătă, medicul Radu Țincu.

„O altă ipoteză de lucru ar fi să fie un alt adenovirus mutant care să nu fie în cele 41 şi sigur se mai ia în calcul, după ultimele declarații din ultimele zile, să fie vorba de un SARS-CoV-2 mutant însă această ipoteză este cu atât mai puţin posibilă”, a precizat dr. Radu Ţincu.

Ce trebuie să ştie părinţii

„Dacă luăm în calcul varianta adenoviruslui, este clar că este infecţie pe cale orală. Igiena mâinilor, igiena alimentară, să fie extrem de atenți la simptomatologia digestivă cu greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale, iar când această simptomatologie apare să ia legătura cu medicul de familie.

Următoarea etapă care duce spre hepatita acută este îngălbenirea pielii, colorarea urinii şi decolorarea scaunului.

Dacă unul din aceste simptome apar, să se prezinte de urgenţă la spital pentru evaluarea de specialitate”, a spus Radu Ţincu la Antena 3.

Mihai Craiu: Este util să știm să recunoaștem semnele de hepatită

Medicul pediatru Mihai Craiu a transmis la rândul său câteva lucruri despre această boală care neliniștește părinții.

“În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat niciun virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta, acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă…”, scrie Dr. Craiu.

Mihai Craiu: Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită

“Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății au avut nevoie de transplant hepatic”, a adăugat el.

“Pentru moment este util să știm să recunoaștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid”, a precizat medicul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel