miercuri, decembrie 1, 2021

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă,ne atenționează că  „cea mai eficientă şi mai scurtă” modalitatea de a ne întoarce la normalitate este vaccinarea.

Te-ar mai interesa: Ministrul Sănătății, despre măsurile impuse de Săr...

„Vaccinarea în general scade consumul de antibiotice. Vaccinarea antigripală scade consumul de antibiotice şi implicit scade riscul de dezvoltare a rezistenţei germenilor la antibiotice. În ceea ce priveşte infecţia cu SARS-CoV-2, boala COVID-19, trebuie să înţelegem cu toţii că avem, până la urmă, o veste extraordinară, aceea a perspectivei unui vaccin în perioada imediat următoare, motiv pentru care avem o rază de speranţă, avem un motiv de care să ne legăm şi un orizont de aşteptare şi cred cu toată tăria că este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care noi putem, cu toţii, să revenim

Te-ar mai interesa: Tensiunea arterială oscilantă face ravagii în orga...

la normalitate, aşa cum o ştiam anterior”, a declarat medicul Gheorghiţă.

Cu acest prilej, medicul  subliniat că antibioticele pe care le utilizăm se numără printre medicamentele  pe care „pe măsură ce le folosim, îşi pierd în eficienţă”.

„Practic, este un fenomen natural, pe care noi nu îl putem evita la nesfârşit, dar îl putem încetini, atât ca viteză de apariţie şi ca impact la nivelul societăţii. De altfel, se şi estimează în momentul acesta că rezistenţa anti-microbiană reprezintă una dintre principalele ameninţări la sănătatea publică a populaţiei. Este foarte important

Te-ar mai interesa: Ursula von der Leyen: „Este timpul să ne gândim la...

să utilizăm cu mare responsabilitate aceste antibiotice, din cauza riscului de dobândire a rezistenţei. Acesta este un aspect. Al doilea aspect este legat de infecţiile asociate asistenţei medicale, tocmai prin aceşti germeni multirezistenţi care, în final, se selectează în urma terapiilor antibiotice prelungite la pacienţi cu comorbidităţi, la pacienţi aflaţi în stare critică, în special la secţii de terapie intensivă”, a explicat medicul.

Consumul iresponsabil de medicamenete

Valeriu Gheorghiță a atras atenția și asupra consumului iresponsabil de tratamente pe care oamenii și le administrează

Te-ar mai interesa: Embolia pulmonară: primele semne de alarmă că un c...

acasă pe baza a ceea ce au citit , făcănd referire cu precădere la Azitromicina. Așa cum susține și medicul Craiu, și medicul Gheorghiță insistă că nu există dovezi științifice prin care să se justifice că acest medicament tratează infecția cu noul coronavirus.

Aveți grijă la acest medicament! Mai mulți medici avertizează

„În momentul de faţă avem suficiente date disponibile care ne spun cât se poate de clar că azitromicina nu are beneficii şi nu se recomandă la pacientul cu infecţie SARS-CoV-2, pentru că nu aduce beneficii clinice, iar pe noi ne interesează beneficiile clinice reale

Te-ar mai interesa: Vaccinare obligatorie din februarie? O altă țară e...

şi nu efectul placebo, nu ideea de a administra un tratament unui pacient, fără să aibă nevoie. Majoritatea formelor uşoare de infecţie cu SARS-CoV-2 la pacienţii tineri, fără comorbidităţi, sunt auto-limitate şi avem nevoie doar de tratament simptomatic, fără necesitatea unui tratament antiviral şi, categoric, fără nevoia unui tratament antibiotic, dacă pacientul nu are o boală cronică, nu are semne de supra-infecţie bacteriană. Lucrurile trebuie judecate de la caz la caz. Altfel, ne vom trezi după terminarea pandemiei cu o rezistenţă extrem de crescută a pneumococului rezistent (…) sau stafilococului. Cred că aici trebuie să punem în balanţă beneficiile vizavi de consecinţele pe care le putem avea în perioada post-pandemică, legat de riscurile rezistenţei la antibiotice”, a mai declarat medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri