sâmbătă, septembrie 24, 2022

În urmă cu puțin timp au fost confrmate primele cazuri de infectare cu varianta Omicron. Aceasta este mult mai contagioasă decât orice altă tulpină sARS-CoV-2 descoperită, susțin specialiștii.

Experții susțin că mutațiile ar putea, la un moment dat, să reducă eficacitatea vaccinurilor și tratamentelor anti-COVID. Cu toate acestea, specialiștii nu știu încă ce influență are varianta Omicron asupra acestui aspect.

Te-ar mai interesa: Fructele care se coc toamna târziu. Mihaela Bilic:...

În următoatele săptămâni vom afla mai multe detalii despre această tulpină, inclusiv riscul de a dezvolta forme grave de boală și reducerea eficacității serului.

Ce știm, ce nu știm despre Omicron?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva informații importante despre Omicron și riscul pe care noua tulpină îl poate aduce.

„Omicron. Ce știm, ce nu știm. E cazul să ne speriem?

Știre: avem oficial tulpina nouă în România.

Se vorbește deja intens despre noua tulpină omicron, cu origini africane. Lumea se sperie din mai multe motive: această tulpină poate face mai mult rău decât delta și chiar există riscul să fenteze imunitatea dobândită natural sau prin vaccinuri. Să o luăm ușurel.

Te-ar mai interesa: Noi stenograme explozive în cazul lui Visarion Ale...

Omicron are multiple mutații față de delta și a devenit rapid dominantă în comunității din care a fost inițial izolată. Se transmite mult mai ușor decât delta, iar asta poate fi foarte rău fără ca tulpina să aibă per se o letalitate mai mare -> e suficient să fie la nivelul delta și, venind rapid peste o populație îmbătrânită, cu comorbidități, predominant nevaccinată, poate ieși un scenariu urât. Urât de tot.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Această vitamină este regina sezonul...

împotriva variantei Deltaei

Omicron poate, de asemenea, fenta imunitatea avută deja natural sau prin vaccinuri. Dacă acele mutații sunt suficient de ample, tulpina va fi practic ca un virus nou, de nerecunoscut de apărarea făcută deja. Dacă e așa, o luăm de la capăt cu vaccinurile și tot.

Dar să nu ne panicăm inutil. Neexistând încă dovezi clare, la fel de bine putem spune că tulpina va fi acoperită de vaccinurile existente. Mai durează câteva săptămâni până avem răspunsurile oficiale.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 26 Septembrie- 2 Octombrie. Voropchi...

Tindem să credem că vaccinurile nu au de ce să nu protejeze. Este înțelept să ne vaccinăm în continuare tocmai pentru a reduce transmisia virusului și a-i scădea șansele la mutații. Cu cât se transmite mai greu, cu atât scade probabilitatea de a apărea erori de transcriere, deci mutații.

Tot din datele avute deja, cazurile cu omicron au fost mai degrabă asimptomatice sau ușoare.

Mai multe lucruri nu știm încă și nu e bine să ne dăm cu părerea, ci să așteptăm date solide.

Te-ar mai interesa: VIDEO cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecam...

Ce facem până avem datele?

1. Ne vaccinăm. Repet, nu avem motive puternice să credem că vaccinurile nu vor proteja. Până la omicron, să nu uităm că avem delta aici – asta e tulpina dominantă. Și vaccinurile oferă protecție înaltă.

2. Purtăm mască eficientă, ffp2 sau ffp3. În spații închise unde sunt alte persoane, în spații deschise aglomerate.

3. Nu știu dacă mai e cazul să scriu de igienă. Spălatul pe mâini e sfânt în orice boală infecțioasă.

4. Prudență la simptome -> la febră, tuse, oboseală, cefalee, ne izolăm preventiv, facem teste, vedem să nu fie Covid.

5. Ne informăm corect din surse bune. Nu de la patroni de cluburi de fotbal. Nu luăm nici tratamente după ureche.


Ca o curiozitate, au ales omicron, a 15-a literă din alfabetul grecesc, sărind peste Nu și Xi, pentru a fi mai ușor de reținut și a evita confuziile cu alți termeni sau nume (Xi e un nume popular în China).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private