Sari la conținut

Mediul înconjurător, responsabil pentru 10% din cazurile noi de cancer. OMS: 97% din populația urbană din Europa, expusă la poluare

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Poluarea, factor de risc pentru sănătate

Mediul înconjurător, responsabil pentru 10% din cazurile noi de cancer. OMS: 97% din populația urbană din Europa, expusă la poluarea mediului înconjurător.

Expunerea la agenți cancerigeni din mediul înconjurător (poluare atmosferică, substanțe chimice cancerigene, radon rezidențial, radiații UV și fumatul pasiv) se estimează că este responsabilă de peste 10% din cazurile noi de cancer și de aproximativ 9% din totalul deceselor cauzate de cancer în Europa.

10% din cazurile de cancer din Europa, atribuită mediului

Tipurile de cancer legate de expunerea la agenți cancerigeni din mediu includ, printre altele, cancerul pulmonar, de piele, de vezică urinară și mezoteliomul.

Poluarea aerului, radonul rezidențial și expunerea la fumatul pasiv sunt principalele cauze ale cancerelor de plămâni după fumat.

Concentrația de poluanți atmosferici cancerigeni și de radon rezidențial diferă de la o țară la alta, ceea ce afectează expunerea individuală și, în consecință, riscul de cancer pulmonar, printre altele cancere.

În special, 97% din populația urbană a UE este expusă la o poluare a aerului înconjurător care depășește nivelul recomandat de OMS pentru de expunere, deci trăiește în zone cu risc sporit de sănătate precară, inclusiv cancer pulmonar.

Pentru majoritatea țărilor UE (în special pentru Polonia, Ungaria și Bulgaria), cel mai important factor de risc de mediu care contribuie la decesele cauzate de cancerul pulmonar este poluarea aerului înconjurător.

Cu toate acestea, în Estonia, Suedia, Finlanda și Norvegia, poluarea aerului a avut un impact mai mic asupra deceselor cauzate de cancerul pulmonar decât alte tipuri de expunere luate în considerare.

Există, de asemenea, inegalități în funcție de produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor în Europa. Astfel,  cele 20% cele mai poluate zone (cu cele mai ridicate niveluri medii de PM2,5) se suprapun adesea cu cele regiunile cu un PIB pe cap de locuitor mai mic.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel