Sari la conținut

Semn al cancerului comun pe care femeile îl experimentează în timp ce mănâncă

mancare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Bulimie

Semn al cancerului comun la femei. O organizație de caritate împotriva cancerului a subliniat importanța diagnosticării rapide a cancerului ovarian, deoarece riscul este redus dacă este detectat mai devreme. Există un semn pe care femeile îl pot observa în timp ce mănâncă.

Cancer Research UK a observat că rata de supraviețuire a cancerului ovarian este redusă semnificativ dacă nu este detectat din timp.

Dar, din fericire, NHS a oferit o listă de semne ale bolii la care cei cu ovare pot fi atenți – inclusiv unul care apare în timp ce consumă alimente.

Există o rată de supraviețuire de 95% dacă cancerul ovarian este diagnosticat în stadiile inițiale – cu toate acestea, rata scade semnificativ la o medie de 15% dacă este surprins în stadiul cel mai avansat, stadiul patru.

Balonarea este o senzație de umflare, mărire a abdomenului
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Semn al cancerului coumn pe care femeile îl experimentează în timp ce mănâncă

Pe măsură ce ne revenim din perioada sărbătorilor, multe persoane s-ar putea să se simtă în continuare leneșe și balonate, dar acesta ar putea fi și un semn al cancerului ovarian.

Potrivit NHS, există o încrucișare puternică între unele semne de cancer ovarian, sindromul intestinului iritabil (IBS) și chiar sindromul premenstrual (PMS).

Semnele precoce ale cancerului ovarian includ umflarea stomacului sau senzația de balonare, precum și senzația de sațietate rapidă când mănâncă sau durerea sau sensibilitatea abdomenului sau în zona dintre șolduri.

Aceste simptome, combinate cu o lipsă totală de apetit și cu nevoia urgentă de a urina, toate ar putea fi semne ale cancerului ovarian. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, este important să contactați un medic cât mai curând posibil.

Alte simptome ale cancerului ovarian pot include următoarele:

  • Indigestie
  • Constipație sau diaree
  • Dureri de spate
  • Te simti obosit tot timpul
  • Pierde în greutate fără a încerca
  • Sângerare vaginală

NHS a sugerat că, dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele enumerate mai sus, atunci este o idee bună să țineți un jurnal cu aceste semne. Cunoscând frecvența acestora, oferă medicului dumneavoastră o imagine de ansamblu mai bună, care poate exclude și alte potențiale boli.

Cancerul ovarian, cel mai frecvent la femeile ajunse la menopauză

Cancerul ovarian este un cancer al ovarelor, care fac parte din sistemul reproducător feminin și care conțin ovulele. Există două ovare și ambele sunt atașate de uter. Cancerul la ovare se poate răspândi la intestinul și vezica urinară din apropiere.

Este al optulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor și este cel mai frecvent la femeile care au ajuns la menopauză, dar poate afecta femei de orice vârstă.

Deși cancerul ovarian este mai puțin frecvent la persoanele cu vârsta sub 40 de ani, este întotdeauna cel mai bine să solicitați sfatul medicului dacă sunteți îngrijorat sau dacă aveți simptome.

Aproximativ 66% dintre cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiile mai avansate ale bolii. În momentul diagnosticării, 60% dintre cancerele ovariene se vor fi răspândit deja în alte părți ale corpului, ceea ce face ca rata de supraviețuire la cinci ani să scadă la 30%, de la 90% în stadiul incipient.

Este diagnosticat atât de târziu deoarece localizarea sa în pelvis înseamnă că simptomele pot fi vagi și greu de recunoscut, în special la început.

Acestea sunt adesea aceleași cu simptomele unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) sau sindromul premenstrual (PMS).

Pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer ovarian, cel mai bine este să ai o greutate sănătoasă, să nu fumezi și să nu bei în exces. De asemenea, potrivit unor cercetări, cei care iau pilule contraceptive de peste cinci ani au șanse mai mari de a dezvolta boala.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel