miercuri, decembrie 7, 2022

Meniul unui bolnav în spital vs. Meniul recomadat de un nutriționist. De multe ori, atunci când nu ne place o mâncare sau când este lipsită de orice gust ne referim la ea ca ”mâncare cu gust de spital”.

Dar cum este posibil o asemenea asociere? Ei bine, destul de simplu: meniul unui bolnav internat în spital costă doar 10 lei și include cele 3 mese pe zi.

În contextul epidemiei actuale, medicii nutriționiști recomandă un meniu mult mai bogat și mai sănătos pentru acești bolnavi.

”Ce mi-am adus eu aminte de la pacienții internați la noi, tuturor le era foame. Iar prima oară când am intrat la COVID, era un grup de pacienți de la Universitar, era ora 11.00, și asta mi-au reclamat. Că lor le e foame. De ce nu le venise încă mâncarea”, spune profesorul Cristian Băicuș, medic primar medicină internă, care a fost infectat cu COVID la începutul pandemiei și astfel a fost nevoit să se interneze în spital.

Te-ar mai interesa: Cipuri implantate în creier. Elon Musk începe test...

Bolnavii de covid-19 au poftă mai mare de mâncare

”Cu siguranță este și din cauza bolii. Orice situație acută crește puțin rata metabolică de repaos și necesarul de calorii de calitate, probabil din cauza febrei dar și din cauza medicamentelor. Iar toate aceste medicamente pot irita mucoasa gastrică și pot da această senzație de foame”, a precizat  dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pe lângă tratamentul aferent fiecărui bolnav, în procesul de vindecare un rol extrem de important îl joacă și alimentația.

Meniul actual al unui bolnav internat în spital

Meniul 1

  • mic dejun: unt, gem, biscuiți, ceai, chiflă
  • prânz: ciorbă de varză, mâncare fasole galbenă, chiflă
  • cină: pilaf sârbesc, chiflă

Meniul 2

  • mic dejun: unt, brânză de vaci, biscuiți, ceai, chiflă
  • prânz: ciorbă de legume, ostropel de pui cu piure, chiflă
  • cină: mâncare de mazăre, chiflă

Meniul recomandat de un medic nutriționist

  • mic dejun: o cană cu lapte, pâine integrală, unt si miere, brânză de vaci, ou fiert
  • prânz: supă de pui cu tăiței/găluști, friptură slabă la cuptor cu cartofi copți și legume gătite
  • cină: pește cu legume sau sufleu de legume cu brânză

Trebuie menționat că spitalele alocă cei 10 lei/zi pentru meniul pacienților bolnavi, în funcție de fondurile alocate de către Ministerul Sănătății.

Te-ar mai interesa: Cea mai tristă știre din România. O treime dintre ...

Alimentaţie recomandată în cazul unei infecţii cu COVID

Nutritionistul Laura Ene ne explică şi cum reacţioneaza organismul nostru infectat cu SARS CoV-2 dacă nu ne hrănim corespunzător în timpul bolii.

”Este foarte important să mănânce de toate, alimente de calitate şi să nu le lipsească nicio grupă alimentară. Eu aş miza pe alimente calde în acest moment, mai ales că este şi frig afară, iar alimentele calde încălzesc şi corpul şi sufletul.  O supă, o ciorbă de legume cu carne slabă, o mâncare gătită de legume din abundenţă, fără ulei în exces, fără prăjeală, fără sosuri. Carnea trebuie să rămână în alimentaţia pacienţilor, chiar şi asimptomaticii infectaţi cu COVID. Trebuie să fie o proteină de calitate, să nu fie o proteină prăjită, să fie o carne slabă, fiartă, la cuptor, la grătar, alături de o salată generoasă sau legume de sezon. Să nu lipseacă lactatele, iaurt, kefir, sana, depinde de fiecare ce preferă, sau poate brânzeturile mai moi care să nu fie extraaordinar de grase. Să nu ne lipsească pâinea, cu condiţia să fie integrală”, mai adaugă Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Te-ar mai interesa: De ce e ideal să stai aplecat spre dreapta când în...

Cât costă meniurile pacienților din spitalele ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București)

”Avem două tipuri de prețuri. Prețul pentru pacienții comuni care este de 10 lei, prețul pentru pacienții ce necesită regim care este de 15 lei. La această sumă, spitalele din subordinea Primăriei și a ASSMB-ului primesc un spor de 50%, adică asta înseamnă că pentru pacienții comuni ajunem la o sumă de 15 lei, meniul pe zi, iar la pacienții cu boli cronice, la 22,5 lei pe zi/meniul”, a spus managerul Spitalului Colentina.

Te-ar mai interesa: Alertă la Palat! Regele Charles a apărut în public...

”Noi încercăm să le oferim o calitate cât se poate de bună, dar totodată, operatorii ce se prezintă în piaţă, nu pot oferi o calitate de restaurant la acest preţ”, a spus dr. Remus Gabriel Mihalcea, manager Spitalul Colentina.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private