Sari la conținut

MENOPAUZĂ, metode de tratament și diagnostic. Dr. Laura Mustață: Sunt recomandate suplimente pentru menținerea sănătății osoase

Dr, Laura Mustață
Sursa foto: Laura Mustață, arhiva personală
Dr. Laura Mustață, despre metode de tratament în menopauză

MENOPAUZĂ, metode de tratament și diagnostic. Menopauza, deși considerată un subiect tabu în România, este o parte inevitabilă în viața tuturor femeilor care au menstruație.

Odată cu rărirea ciclurilor menstruale, vine primul semn de premenopauză, perioada de tranziție la menopauză, care poate dura între un an și cinci ani. Menopauza, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se instalează între vârsta de 40 și 55 de ani, considerându-se vârsta de 51 de ani ca fiind o vârstă medie.

Este important ca toate femeile să aflate la menopauză să ducă o viață normală în această perioadă și să caute ajutor specializat dacă această perioadă fiziologică le afectează calitatea vieții.

În acest sens, doamna doctor Laura Mustață, medic ginecolog, clinica Nativia, a acceptat să ne vorbească pe larg despre cum recunoaștem semnele care anunță menopauza, ce analize sa facă femeile și dacă este nevoie sau nu de substituție hormonală.

Dr. Laura Mustață, simptome de perimenopauză și menopauză

Ca să putem vorbi de menopauză, ar trebui să înțelegem ce este perimenopauza (sau premenopauza), o etapă cred eu distinctă, cu simptome specifice. Ce este, de fapt, premenopauza și de ce este important să știm despre această etapă din viața unei femei.

Premenopauza reprezintă, după cum îi spune și numele, perioada ce precede instalarea menopauzei. Este o perioadă de timp variabilă, cuprinsă între 1 și 5 ani în general, poate începe încă din jurul vârstei de 40 de ani sau chiar spre 50 de ani.

În această etapă apar simptome sugestive pentru perioada de menopauză, cum ar fi:

  • bufeurile,
  • transpirațiile nocturne,
  • stări de nervozitate,
  • tulburări ale ciclului menstrual,
  • stări depresive,
  • câștig ponderal,
  • modificări ale colagenului (afectarea elasticității pielii).

Desigur, nu apar în mod obligatoriu toate aceste simptome, dar ele pot coexista și se datorează schimbărilor hormonale tipice acestei perioade: când ovarele devin mai puțin funcționale, rezerva ovariană scade drastic și secreția de hormoni estrogeni de asemenea.

Acum că am aflat despre premenopauză, vom putea înțelege mai bine ce este menopauza. Când apare și care sunt factorii care o favorizează? De ce la unele femei apare mai devreme, iar la altele apare foarte târziu?

Menopauza este o perioadă fiziologică din viața unei femei. O femeie este în menopauză dacă are absența ciclurilor menstruale de mai mult de 12 luni. În general acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 50 de ani în medie, dar există și femei care intră la menopauză mai târziu sau mai devreme de această vârstă.

Factorul cel mai important care influențează vârsta instalării menopauzei este moștenirea genetică; frecvent se întâmplă ca femeile să intre la menopauză la aceeași vârstă la care au intrat mamele lor.

Există și ceea ce numim menopauză precoce, aceasta fiind o situație patologică ce poate necesita tratament mai ales dacă se întâmplă la femei de vârstă foarte tânără, între 20 și 30 de ani, înainte de a fi conceput numărul de copii doriți.

De asemenea, mai sunt și alte situații patologice când menstruația poate fi absentă și cauza nu este una fiziologică precum menopauza. Însă pentru astfel de situații e important să mergeți periodic la medic.

De ce apar transpirațiile nocturne și bufeurile în menopauză

Bufeurile și transpirațiile nocturne sunt cele mai cunoscute simptome ale menopauzei. Puteți să ne spuneți ce alte schimbări mai apar în această etapă a vieții?

Care sunt semnele și simptomele care apar din cauza tuturor acestor dereglări hormonale și cum influențează psihic și fizic viața unei femei?

Toate schimbările din perioada de premenopauză și menopauză apar pe fondul scăderii secreției de estrogeni, a faptului că ovarele nu mai sunt funcționale din punct de vedere hormonal și în organism sunt trimise semne ale acestei schimbări.

În consecință, scăderea secreției de hormoni duce la modificări de tip vasomotor, adică transpirațiile nocturne și bufeurile.

De asemenea apar modificările la nivelul colagenului, structura pielii se modifică, stările de nervozitate, stările depresive, boli cardiovasculare și osteoporoza, câștigul ponderal sunt apanajul acestor modificări.

Desigur că aceste schimbări în viața unei femei, deși se instalează treptat, ele pot avea un impact important atât fizic cât și psihic și recomandăm să existe o pregătire prealabilă, fie sub forma unui consult, o discuție, dar mai ales suportul familiei este important pentru a depăși această perioadă cu un impact minim asupra calității vieții.

Metode de diagnostic și tratament

Cum se pune diagnosticul de menopauză și care sunt analizele care trebuie făcute în acest sens?

Diagnosticul de menopauză se pune în general retrospectiv printr-o anamneză riguroasă. Simpla absență a menstruației în ultimele 12 luni, în jurul vârstei de 45-50 de ani, excluderea unei alte patologii asociate, pune diagnosticul de menopauză.

Analizele hormonale pot fi efectuate pentru confirmarea modificărilor tipice de menopauză, însă ele nu sunt necesare în mod obligatoriu.

Dacă însă apar simptome ale menopauzei la o vârstă atipică, atunci ele pot fi efectuate, însă doar la recomandarea medicului specialist și de obicei e bine ca medicul ginecolog să facă o astfel de evaluare împreună cu un medic endocrinolog pentru a exclude o altă patologie asociată.

Care sunt metodele de tratament pentru menopauză? Este sau nu necesară o substituție hormonală?

Tratamentul pentru perioada de menopauză vizează în mod normal ameliorarea simptomelor și a patologiilor asociate ce pot însoți această perioadă.

Terapia de substituție hormonală poate fi administrată, însă o recomandăm cu precauție după efectuarea unei anamneze riguroase și excluderea unor riscuri familiale legate de cancerul de sân, de ovar și desigur cu recomandarea efectuării screening-ului mamar regulat.

Pe de altă parte, sunt recomandate suplimente pentru menținerea sănătății osoase – o dietă echilibrată, sport și un stil de viață cât mai echilibrat poate să asigure trecerea în această etapă fiziologică a vieții fără un impact negativ important.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel