Sari la conținut

Menopauza precoce, risc mare de a suferi de demență 

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Care sunt cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice

 Menopauza precoce poate crește riscul de demență la femei, potrivit unor studii recente. Motivul pentru aceasta este faptul că menopauza timpurie poate duce la scăderea nivelurilor de estrogen, hormonul feminin care joacă un rol important în funcția cognitivă și protejarea creierului împotriva deteriorării.

Femeile care trec prin menopauză la vârste mai tinere, risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou studiu descoperă că menopauza precoce, plus un risc mai mare de boli de inimă, pot pune femeile la un risc mai mare de a avea demență mai târziu în viață.

Femeile prezintă un risc mai mare de a face Alzheimer decât bărbații. La fel și persoanele cu factori de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul și colesterolul ridicat.

În acest nou studiu publicat în revista Neurology, cercetătorii de la Universitatea din Toronto au examinat mai mult de 16.000 de participanți bărbați și femei și au descoperit că femeile care au intrat la menopauză înainte de vârsta de 49 de ani și care au avut, de asemenea, un risc mai mare de boli cardiovasculare, au avut scoruri mai mici la gândire.

Terapia hormonală

Nu au găsit aceleași rezultate pentru femeile care au trecut prin menopauză mai târziu, iar terapia hormonală nu a afectat rezultatele.

Ei spun că menopauza precoce poate exacerba efectele riscului cardiovascular asupra sănătății creierului, potrivit CBS.

Reducerea riscului de demență

Este important ca femeile care trec prin menopauză precoce să fie conștiente de riscurile asociate și să își monitorizeze sănătatea cognitivă pe termen lung. Un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exercițiu fizic regulat, o igienă somn corespunzătoare și gestionarea stresului, poate contribui la reducerea riscului de demență în aceste cazuri.

De asemenea, consultarea medicală regulată și menținerea unei comunicări deschise cu medicul dumneavoastră sunt importante pentru a gestiona sănătatea dumneavoastră pe termen lung.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel