Sari la conținut

Menopauza și căderea părului: sfaturi cheie, trucuri și nutrienți pentru a preveni deteriorarea permanentă

caderea parului
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Deficit de vitamina D

Cercetările sugerează că peste 50% dintre femei, la nivel global, se confruntă cu căderea părului și subțierea firuluide păr în timpul menopauzei.

De la schimbările de dispoziție și transpirațiile nocturne până la uscarea pielii și un metabolism mai lent, menopauza vine cu o parte echitabilă de efecte secundare. Cu toate acestea, căderea și rărirea părului sunt, de asemenea, frecvente în această fază naturală, dar mult mai puțini oameni știu că menopauza este cea care o cauzează. Din fericire, există acțiuni pe care oamenii le pot întreprinde pentru a reduce acest lucru.

Cercetările efectuate de Holland și Barrett au descoperit că aproape două treimi dintre femeile (61 la sută) intervievate au spus că nu vorbesc despre menopauză, 61 la sută au citat ca motiv teama de a fi „judecate” și tratate diferit.

Dr. Nisa Aslam de la Aminoscience a spus: „Menopauza și simptomele asociate sunt adesea văzute ca tabu, atât femeile care se confruntă cu ele, cât și cei din jurul lor sfiind să vorbească despre asta.

Dar trebuie să ne îndepărtăm de tabu și provocările din jur pentru a crea un mediu mai deschis și mai onest în care să poată avea loc conversația despre efectele secundare ale menopauzei.

Capacitatea de a discuta deschis despre efectele secundare ale menopauzei le permite oamenilor să exploreze soluții și schimbări care pot fi făcute pentru a sprijini mai bine pe cei care se confruntă cu provocările legate de menopauză.”

Cu toate acestea, efectele secundare ale menopauzei legate de sănătatea părului pot fi deosebit de supărătoare.

Dr. Aslam a spus: „Căderea părului, dar în special subțierea părului, este o problemă foarte reală în momentul menopauzei, cercetările sugerând că 52% dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani, la nivel global, se confruntă cu părul mai subțire, precum și căderea părului.

„Deși femeile sunt conștiente de aceste modificări ale părului, este posibil să nu fie conștiente de faptul că menopauza contribuie la ele. Căderea părului poate fi o sursă de stres, provocând mai multă căderea părului și mai mult stres. Este un cerc vicios.”

Ce cauzează căderea părului la menopauză?

Deteriorarea sănătății părului poate fi un produs al modificărilor hormonale care apar în timpul perimenopauzei și menopauzei.

Trichologul și ambasadorul Viviscal Hair, Hannah Gaboardi, a explicat: „În timpul menopauzei, nivelurile hormonilor estrogen și progesteron scad. Deoarece acești hormoni joacă un rol în creșterea părului, căderea părului poate apărea pe măsură ce încep să scadă. De asemenea, poate duce la rărirea părului și la păr care nu crește atât de repede cum ar fi în mod normal.

O scădere a progesteronului și a estrogenului determină, de asemenea, o creștere a androgenilor, care sunt hormoni masculini care se găsesc la femei în cantități mai mici decât la bărbați.

Androgenii pot determina micșorarea foliculilor de păr de pe cap, ducând la căderea părului. Alte cauze pot include niveluri ridicate de stres, precum și deficiențe de nutrienți.”

Semne și simptome ale căderii părului la menopauză

Câteva indicii revelatoare vor indica faptul că părul unei persoane se subțiază în timpul menopauzei. Potrivit doamnei Gaboardi, anumite lucruri la care oamenii ar trebui să aibă grijă includ mai mult păr pe peria de păr, pernă, în canalul de duș sau chiuvetă și pe podea.

De asemenea, ar trebui să se uite la pete vizibile de păr subțiere sau lipsă, o coadă de cal mai mică sau martori activi ai ruperii părului.

Cum să tratezi căderea părului la menopauză

În timp ce hormonii și genetica joacă un rol important, există câțiva factori controlabili, cum ar fi stilul de viață și mediul înconjurător, care pot împiedica căderea părului.

Doamna Gaboardi a spus: „Asigurați-vă că aveți o dietă sănătoasă, cu nutrienți care ajută la promovarea unei creșteri puternice și sănătoase a părului.

Acestea includ proteine, acizi grași Omega-3, biotină, fier, zinc, vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E și flavonoide. Cel mai bine este să obțineți nutrienți din alimente, dar suplimentarea este o altă alternativă.”

Ajutorul poate fi la îndemână sub formă de aminoacizi, care sunt elementele de bază ale proteinelor din păr, potrivit dr. Aslam.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel