Sari la conținut

Metoda 54321: oprește un atac de PANICĂ în câteva minute. Poate ajuta și la gestionarea stresului, flashback-urilor PTSD și a insomniei

Metoda 54321: oprește un atac de PANICĂ în câteva minute. Specialiștii atrag atenția asupra necesității însușirii a câtorva tehnici de împământare, care pot ajuta în cazul problemelelor de anxietate, în special atacurile de panică.

Acestea necesită adesea respirație profundă și ținerea ochilor deschiși, dar există și alte metode pe care le puteți folosi.

Metoda 54321 este un instrument de resurse pe care să-l aveți în vedere pentru situațiile în care simțiți că inima vă bate din piept și nu puteți respira. Metoda specială vă ajută să vă readuceți la momentul prezent.

Ce este metoda 54321?

Metoda 54321, cunoscută și sub denumirea de „tehnica de împământare a celor 5 simțuri” sau „tehnica celor 5 simțuri”, este un exercițiu de împământare care poate ajuta la atenuarea anxietății, aducându-vă în momentul prezent.

Îți îmbină toate cele 5 simțuri pentru a te ajuta în conștientizare. Acest exercițiu ajunge să izoleze fiecare simț pentru a te reconecta la corpul tău atunci când sentimentele de copleșire devin prea mari și te împiedică să te concentrezi.

Ideea este că, dacă mintea îți este distrasă concentrându-te pe fiecare simț, nu te mai simți copleșit anxietate. Cea mai bună parte este că poți face asta oriunde, în orice moment, în orice poziție când te simți anxios.

Poate ajuta la gestionarea stresului, flashback-uri PTSD, insomnie și tulburări de panică.

Cum să utilizați metoda 54321 pentru a vă împământa

1. Numiți 5 lucruri pe care le puteți vedea

Acest pas este axat pe simțul văzului. Vederea vă poate ajuta să înțelegeți unde vă aflați, așa că alegeți 5 lucruri pe care le puteți vedea chiar acum. Poate fi orice, de la un ceas pe perete la o plantă în colț. Fă-ți timp și uită-te cu adevărat la ceea ce vezi. Luați în considerare forma, dimensiunea și culoarea a ceea ce vedeți.

2. Concentrați-vă pe 4 lucruri pe care le puteți atinge

Apoi, alege 4 lucruri pe care le poți atinge cu orice parte a corpului tău. Încercați să vă concentrați asupra lucrurilor reconfortante și observați cum vă simțiți când le atingeți. Luați în considerare textura lor. Cum se simt la atingere?

3. Recunoașteți 3 lucruri pe care le poți auzi

Sunetul este un simț care are diferite niveluri de stimulare. Faceți tot posibilul să observați zgomotele de fundal liniștite, mai degrabă decât cele puternice, precum cineva care vorbește. Poate fi ticăitul unui ceas, scârțâitul unui stilou sau frunzele care suflă în vânt. Fii atent la sunetele care iti aduc confort si respinge-le pe cele care îți cresc anxietatea.

4. Observați 2 lucruri pe care le puteți mirosi

Apoi, evidențiază 2 lucruri pe care le poți mirosi. Aceasta este una dintre cele mai dificile părți ale metodei 54321, dar mirosul poate fi de mare ajutor pentru a ușura anxietatea. Mirosul este unul dintre cele mai puternice simțuri care poate transmite amintiri sau poate îmbunătăți starea de spirit.

Când un miros este plăcut, poate provoca o senzație de calmare în întregul corp, care este benefică pentru persoanele care suferă de atacuri de panică sau simptome de anxietate. Din nou, aceste mirosuri pot fi orice, de la parfumul pe care îl porți până la paginile unei cărți.

5. Fii conștient de 1 lucru pe care îl poți gusta

În cele din urmă, vei încheia exercițiul concentrându-te pe un singur lucru pe care îl poți gusta. Acest lucru merge mână în mână cu mirosul fiind o modalitate bună de a atrage amintiri. Poți mesteca o bucată de gumă sau poți lua o înghițitură de băutură.

Dacă nu ai nimic la tine în acest moment, poți să te concentrezi în continuare asupra gustului tău gura. Este posibil să aveți niște reziduuri rămase de la ultima masă sau băutură pe care ai avut-o în acea zi.

Cum se explică eficiența acesteti metode

Potrivit yourtango.com, metoda 54321 este eficientă pentru că, spun specialiștii, calmează mintea. Studiile au arătat că o minte calmă este o minte eficientă. Când suntem stresați, informațiile primite nu sunt procesate corect, ceea ce înseamnă că ajungem să răspundem reactiv la ele, mai degrabă decât să fim capabili să înțelegem și să înțelegem pe deplin și apoi să acționăm rațional.

În esență, metoda 54321 distrage atenția unei minți hiperactive.

Au existat, de asemenea, studii care concluzionează că detașarea este una dintre cele mai bune modalități de a recăpăta controlul. 54321 face exact asta. Vă permite să vă detașați de durerea emoțională a anxietății pentru a vă concentra asupra celor 5 simțuri.

Iar, odată ce sunteți distras de la gândurile anxioase, vă puteți recăpăta controlul asupra minții.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel