duminică, mai 28, 2023

Menopauza vine cu schimbări majore în viața femeii aflate în acest punct al vieții sale. Cele mai multe femei aflate la menopauză încep să se îngrijoreze pentru viitor, pentru ceea ce li se pare un coșmar din care nu mai pot ieși.

Dar există o serie de lucruri care pot fi făcute pentru a ne ajuta să îmbătrânim cu grație și, mai ales, sănătos.

Trebuie doar să fim mai atente la stilul de viață, la ceea ce mâncăm, să ne aliniem dieta la noile nevoi ale organismului, în ideea de a-l menaja și de a atenua simptomele adesea asociate cu menopauza.

Te-ar mai interesa: Dietă Oprah. Vedeta este de nerecunoscut după ce a...

Alimentația femeii aflată la menopauză trebuie să conțină, obligatoriu, fructe și legume bogate în vitamine și săruri minerale, precum și surse alimentare de fibre, carbohidrați și proteine.

Proteinele sunt una dintre sursele de energie cele mai complexe pentru organism. Nu săriți niciodată peste micul dejun când sunteți la menopauza!

Bufeurile pot fi controlate prin reducerea consumului de cafea, ceai, alcool, evitarea dulciurilor ultrarafinate, a băuturilor răcoritoare din comerț și a mâncărurilor excesiv de condimentate.

Iată, în continuare, grupele principale de nutrienți indispensabili femeilor aflate la menopauză:

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 29 Mai-4 Iunie. Mihai Voropchievici:...

CARBOHIDRAȚII. Pe măsură ce hormonii fluctuează, au loc schimbări și în chimia creierului. Mai ales în stabilitatea nivelului de serotonină. Femeile, între perioadele de pre și de post-menopauză se luptă adesea cu o depresie ușoară, ce ar putea avea legătură și cu fluctuația nivelului de serotonină, spre valori mai scăzute decât normal.

Alimentele bogate în carbohidrați precum pâine, orez, vegetale cu conținut crescut de amidon pot fi de folos în menținerea unui nivel optim de serotonină.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru: Ceaiul care curăță vasele de sânge ...

O singură felie de pâine din cereale integrale, unsă cu gem, e suficientă uneori pentru a reda pe loc starea de spirit.

CALCIUL. În această perioadă, femeile se confruntă cu probleme majore de sănătate, inclusiv escaladarea riscului de osteoporoză.

Cele care au consumat calciu pe toată durata vieții intră în menopauză cu oase puternice și prezintă un risc mai scăzut de decalcifiere a oaselor. În timp ce produsele lactate sunt, adesea, prima opțiune, există o mulțime de alte surse naturale, inclusiv verdețurile cu frunze închise la culoare: kale, broccoli, dar și migdale, sfecla, fasolea, sardinele, somonul, semințele de susan și de chia.

Te-ar mai interesa: DSP Constanța, anunț privind calitatea apei după c...

Evitați consumul exagerat de cafea, fiindcă împiedică prin cofeină absorbția calciului în organism.

VITAMINA D. La menopauză, femeile trebuie să mănânce alimente bogate în vitamina D. Pește gras, ulei de pește, ficat, lapte de migdale și să stea la soare zilnic, 10 minute.

Sunt recomandate inclusiv suplimentele de vitamina D.

FITOESTROGENII. Îi luați din uleiul de măsline, nuci, migdale, soia.

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar: Cu cât rămânem mai mult în trecut, în r...

ALIMENTE BENEFICE ÎN BOLILE DE INIMĂ. Bolile acestea trebuie prevenite, odată ajunse la menopauză. Se impune jumătate de oră de mișcare zilnic, o dietă bogată în fibre, în fructe și legume colorate și lactate degresate. Obligatoriu, renunțați la fumat, dacă aveți acest viciu.

PROTEINE. Sunt esențiale la orice vârstă. Consumați pește constant și carne de pasăre, de proveniență ecologică. Este important să evitați carnea injectată cu hormoni din comerț. Sau rezumați-vă doar la pește și ouă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private