Sari la conținut

Amorțeala mâinilor și picioarelor, primul semn de cancer ovarian pe care l-a avut o femeie. „A trebuit să implor trei medici să mă ia în serios”

pacient
Sursă foto: Instagram
Ziua mondiala a siguranței pacientului

Amorțeala mâinilor și picioarelor, primul semn de cancer ovarian pe care l-a avut o femeie. O studentă de la Yale a fost diagnosticată cu cancer după luni de zile în care a implorat medicii să o ia în serios, aceștia susținând că are doar deshidratare și anxietate.

Molly Smith avea doar 20 de ani când a început să simtă amorțeală în mâini și picioare. A așteptat o lună înainte de a decide să consulte un medic, deoarece amorțeala era singurul simptom și nu știa care ar fi cauza. Totuși, era conștientă că nu este normal.

„Amorțeala era atât de severă încât îmi afecta capacitatea de a merge și de a dansa și nu eram sigură dacă îmi voi recupera simțurile”, a declarat Smith pentru Newsweek.

Medicul i-a spus însă că probabil era vorba doar de deshidratare sau anxietate. Ea a petrecut apoi luni de zile consultând diverși medici în încercarea de a fi ascultată, descriind una dintre primele sale consultații într-un video pe Instagram.

În video, ea îi spune medicului că mâinile și picioarele îi sunt amorțite de două săptămâni și că mama ei a adus-o la consultație.

Dar medicul îi răspunde: „Este foarte ciudat, aici scrie că nu ai nicio afecțiune medicală, deci ești într-o stare de sănătate destul de bună, dar poate ești doar deshidratată.”

Smith spune că un medic de la urgențe i-a spus deja că trebuie să bea mai multe lichide, dar simptomele nu s-au îmbunătățit.

În acel moment, medicul sugerează că ar putea avea sindromul tunelului carpian, înainte de a spune că amorțeala ar putea dispărea de la sine.

Amoțeala mâinilor și picioarelor, semn de cancer

În cele din urmă, Smith îi spune medicului că ar dori o trimitere la un neurolog pentru investigații suplimentare. După câteva luni de astfel de consultații, Smith a făcut o ecografie care a descoperit un chist ovarian.

Cu toate acestea, i s-a spus că tumora „probabil este benignă” și că ar trebui să aștepte trei luni să vadă dacă dispare.

Nu a dispărut, iar la vârsta de 21 de ani a fost diagnosticată cu cancer ovarian.

Ea a suferit în cele din urmă o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tumora în ianuarie 2023, urmată de trei runde de chimioterapie.

Smith a detaliat experiența într-un editorial pentru Yale News, descriind cum primea „priviri miloase de la pacienți, toți mult mai în vârstă decât mine, în timp ce îmi așteptam rândul la consultații singură.” Ea a mai spus că a pierdut abilitatea de a dansa și de a face filme, și că „cancerul a răpit fericirea familiei mele.”

„Să aud plânsetele mamei la telefon, de la sute de kilometri distanță, a fost partea cea mai grea,” a scris Smith.

„Niciun părinte nu vrea să audă de copilul său că are cancer, mai ales când se află în alt stat.”

A fost dificil, de asemenea, să realizeze că și-ar putea pierde capacitatea de a avea copii înainte de a se gândi măcar la întemeierea unei familii.

Dar „chiar și când mă simt blocată între lumi, plutind în purgatoriul văii stranii, familia și prietenii mă readuc pe pământ.” Smith și-a încheiat tratamentul și acum este în remisiune.

Totuși, ea dorește ca medicii să o fi luat în serios de la început.

„Înțeleg că majoritatea medicilor nu ar face legătura între neuropatie și cancerul ovarian, dar ignorarea îngrijorărilor mele este inacceptabilă.”

Neuropatia nu este un simptom tipic al cancerului ovarian, dar dr. Josh Cohen, oncolog ginecologic certificat, a spus că ar putea apărea.

Tot mai multe cazuri de cancer la tineri

Cele mai comune simptome ale cancerului ovarian, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, includ presiunea în zona pelvină, dureri abdominale, balonare, senzație de sațietate rapidă și schimbări ale obiceiurilor la toaletă.

Societatea Americană de Cancer estimează că vor fi 19.680 de noi cazuri în 2024 și a prezis că 12.740 de femei vor muri din cauza acestui tip de cancer.

Ca în cazul tuturor cancerelor, riscul crește odată cu vârsta, dar dr. Cohen a spus că incidența cancerului la vârste tinere este „în creștere” și că profesioniștii din domeniul medical trebuie să acorde atenție îngrijorărilor pacienților.

„Un diagnostic la orice vârstă este devastator, dar tinerii se confruntă cu provocări suplimentare, inclusiv păstrarea fertilității, gestionarea locului de muncă și schimbările de imagine corporală,” a declarat el pentru Newsweek.

Pentru a ajuta pe alții în situația sa, Smith a fondat Mission Mariposa, o organizație nonprofit care își propune să împuternicească tinerii și să îi educe despre cancer.

Ea a spus că speră să crească conștientizarea pentru simptome și să încurajeze oamenii să militeze pentru ei înșiși.

„Nu am fost ascultată pentru că sunt tânără și nu am nicio afecțiune medicală anterioară, așa că a trebuit să implor trei medici să mă ia în serios,” a povestit ea pentru Newsweek.

„Sunt atât de fericită că am făcut asta pentru că am fost suficient de norocoasă să descopăr cancerul în stadiul unu.”

Smith își folosește acum platforma pentru a-i învăța și pe alții despre simptome inexplicabile să ia notițe, să aibă pe cineva cu ei la fiecare consultație și să solicite o a doua opinie.

„Cel mai bun avocat pentru sănătatea ta ești tu,” a spus ea, menționând că a urmat multe dintre sfaturile pe care le oferă.

„A, mers cu mama la fiecare consultație și asta a ajutat la comunicarea gravității situației. Ea a luat notițe și eu mi-am făcut cercetările înainte de fiecare consultație.

„Sunt atât de fericită că nu am acceptat acele explicații inițiale pentru că ar fi durat mult mai mult să descopăr cancerul.”

Dr. Cohen a spus, de asemenea, că medicii ar trebui să „se concentreze pe ascultare” deoarece pacienții „își cunosc cel mai bine corpurile și ar trebui să-și urmeze instinctele.”

Dacă un pacient nu se simte suficient de ascultat, Cohen îi îndeamnă să solicite o a doua opinie și să militeze pentru ei înșiși.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel