Categories: Ştiri sănătate

Merită să investești în produse BIO? Mihaela Bilic: „În căutarea unui stil de viață sănătos, tot mai mulți consumatori au început să se orienteze spre produsele BIO”

Produsele BIO au atras atenția consumatorilor care sunt dispuși să investească în propria sănătate. Deși acestea sunt mai costisitoare, producătorii promit o calitate înaltă a produselor, întrucât sunt create prin metode tradiționale, fără prea multe substanțe chimice. Merită, însă, să investești în produse BIO?

Experții sunt de părere că produsele BIO pot avea, într-adevăr, mai multe beneficii, datorită modului natural de procesare. Cu toate acestea, se pare că anumite alimente nu necesită un tratament chimic, ceea ce înseamnă că anumite produse pot fi achiziționate în siguranță, cu toate că nu au această etichetă.

Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, explică ce alimente merită această investiție și, de asemenea, ce produse pot fi achiziționate în siguranță, chiar și fără această etichetă.

În ce produse bIO merită să investești?

„10 fructe și legume pe care NU merită să le cumpărăm BIO
În căutarea unui stil de viață sănătos, tot mai mulți consumatori au început să se orienteze spre produsele BIO. La rândul lor producătorii din industria alimentară au încurajat și exploatat această tendință aducând pe rafturi o gamă infinită de produse cu etichetă BIO- de la cereale și biscuiți la ceaiuri și cosmetice.

Promovate ca având calități nutriționale superioare și fiind cultivate fără îngrășăminte și pesticide, aceste produse au un preț pe măsură. Însă nu întotdeauna investiție financiară merită, mai ales când putem consuma produse locale, de sezon, obținute prin metode responsabile și NEintensive de producție.

Dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmează au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar și atunci când sunt cultivate prin metode convenționale, deci sunt sigure pentru consum și în varianta ne-BIO:

legume- broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel
fructe- banane, kiwi, mango, ananas, avocado.

Anumite fructe și legume necesită cantități mai mari de pesticide față de altele, de aceea merită să cheltuiți în plus pentru varianta BIO (agricultură biologică) în cazul următoarelor 10 produse:

legume-ardei gras, țelină, salată, spanac, cartofi
fructe- mere, pere, piersici, căpșuni, struguri.

Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară- mai ales că și la capitolul “etichete”, legislația este deficitară.

În concluzie singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat. Și dacă se poate să fie obținut din ingrediente puține, banale/clasice. Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori/producători de încredere, care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător. Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahăr și grăsime! Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere…un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiție mai presus de toate!!”, explică nutriționistul pe Facebook.

Recent Posts

Cele patru previziuni sumbre ale lui Rasputin care s-au adeverit deja

Grigori Rasputin, misticul rus și consilier al familiei regale, a fost subiectul fascinației și al…

2 ore ago

Zodii care își găsesc adevărate dragoste după Paște. Numerolog: Ei vor avea parte de o întâlnire care le schimbă viața la 180°

Mihai Voropchievici, numerolog, a dezvăluit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse care sunt zodiile norocoase care…

2 ore ago

Planta miraculoasă cu efecte vindecătoare pentru ficat. Înflorește în luna Mai

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a dezvăluit, în cadrul emisiunii „Adevăruri Ascunse”, care este planta din care…

3 ore ago

Ce și cum mâncăm de Paște. Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 reguli esenţiale pentru a nu ajunge la urgențe

Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat zece recomandări de urmat pe care românii trebuie să le…

3 ore ago

Superstiții de Paște. Lidia Fecioru: ”Să nu uităm să ducem un bănuț să-l sfințim la biserică, în ziua de Paște”

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a vorbit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse despre tradițiile și superstițiile specifice…

4 ore ago

Cum îți dai seama dacă cineva este invidios pe tine? 3 semne evidente

În lumea complicată a relațiilor umane, întâlnim uneori oameni care nu ne doresc întotdeauna binele.…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic