Sari la conținut

Metoda revoluționară care descoperă cancerul înainte să fie prea târziu

Expunerea la soare fără protecție solară, subțierea stratului de ozon și moda bronzului la solar au făcut ca numărul cazurilor de cancer de piele să crească fulminant în ultimele două decenii. În România, peste 2.000 de oameni sunt diagnosticați în fiecare an cu melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, iar cele mai multe cazuri sunt descoperite toamna, după expunerea abuzivă și necontrolată la soare.

Clinicile Biomedica și Bioderm din Capitală a lansat un proiect unic în România și în Europa: Unitatea Mobilă de Dermatoscopie (Asociația Melanoma MayDay), cu ajutorul căreia angajați ai companiilor din toată țara sunt testați la alunițe cu cea mai înaltă tehnologie pentru depistarea timpurie a cancerului de piele. Proiectul este susținut inclusiv de vedeta de televiziune Ioana Moldovan.

Prea târziu, când semnele se văd deja cu ochiul liber

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele. Atacă fără avertismente și fără simptome, iar când toate modificările unei alunițe devin vizibile cu ochiul liber (modificări de culoare, dimensiune, margini, pigment, structură etc.), putem spune deja că boala a trecut de stadiul inițial. În acel moment, începe o bătălie anevoioasă cu radiații, citostatice și cu un prognostic în general sumbru pentru pacient. Din fericire, atunci când este depistat timpuriu, când este localizat doar în stratul superficial al pielii, chiar și melanomul poate fi vindecat.

În ultimii 25 de ani, incidența melanomului a crescut foarte mult. „În țara noastră, apar câte 2.000 de cazuri noi, anual. Incidența bolii în România a crescut semnificativ în ultimele două decenii, de la 1,2 cazuri la 100.000 de locuitori în 1983, la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori, în 2008. Principala cauză a creșterii acestei rate este reprezentată de expunerea la radiațiile solare și alte cauze”, explică Dr. Lucian Russu, medicul dermatolog la clinicile Biomedica și Bioderm din Capitală. Din cauza deficitului de terapii adecvate împotriva melanomului, s-a ajuns la concluzia că cel mai bun tratament este depistarea precoce și excizia rapidă a țesutului bolnav.

Medicii care caută cancerul prin țară cu truck-ul

Cea mai avansată metodă de diagnosticare a melanomului este dermatoscopia digitală prin epiluminiscență, metodă introdusă pentru prima oară în România, acum 18 ani, de fondatorii clinicilor Biomedica și Bioderm. Metoda constă într-un ansamblu de aparate: computer, cameră foto și video prevăzută cu o sursă de lumină care pătrunde câțiva milimetri pielea, făcând posibilă vizualizarea formațiunilor pigmentare (alunițe) sau nepigmentare. Pe baza imaginii surprinse de această cameră, medicul poate determina formațiunile cu risc major de malignizare.  Dispozitivul cu ajutorul căruia se pune în practică dermatoscopia digitală epiluminiscentă se numește Foto Finder, echipat cu cel mai performant soft și cameră cu video-rezoluție HD, denumit standardul de aur în dermatoscopie. Aparatul poate fi găsit în clinicile Biomedica și Bioderm din București

Cu o experiență de 20 de ani în dermatoscopie digitală, medicii au demarat un proiect revoluționar de screening în masă a populației, prin lansarea Unității Mobile de Dermatoscopie (Asociația Melanoma MayDay), campanie susținută și de vedeta de televiziune Ioana Moldovan. Unitatea mobilă este, de fapt, un truck, dotat cu aparatură de ultimă generație pentru depistarea cancerului de piele, care se deplasează la sediul companiilor care îl solicită pentru testarea angajaților. Printre cei care și-au controlat până acum alunițele s-au numărat angajați ai unor firme private ca Ford, dar și ai instituțiilor de stat ca ROMATSA, Televiziunea Română și Ministerul Sănătății.

Unitatea mobilă este o adevărată clinică medicală care, în plus, desfășoară și un program educațional, care clarifică toate întrebările pacienților legate de melanom. „Examinarea durează câteva minute, nu prezintă disconfort sau durere, nu iradiază țesutul și este sigur. Rezultatele sunt primite la finalul consultației, iar fiecare pacient testat primește recomandări privind testările și protocolul are se impune”, explică medicul dermatolog Lucian Russu.

Medicul examinează la microscop structura petelor, pe care le poate mări și de 70 de ori, și, în funcție de mărime, culoare și formă, aparatul dă un scor, ce indică riscul de cancer. „Cu cât marginile ei sunt mai neregulate, iar culoarea, mai neomogenă, cu atât scorul care indică riscul de cancer de piele este mai mare”, explică dermatologul.

Proiectul „Melonoma May Day”

Din punct de vedere tehnic, Unitatea Mobilă poate ajunge în orice locație este solicitată.

Programul este condus prin Asociația non-profit Melanoma Mayday, înființată în septembrie 2013. În proiect este implicat un întreg colectiv de medici dermatologi și printre cei mai experimentați profesori de dermatologie din România. Mai multe detalii despre proiect, dar și formularul prin care putetți solicita unitatea mobilă pot fi găsite pe http://www.melanomamayday.ro/en/.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel