Sari la conținut

Metode pentru a ne îmbunătăți sănătatea fizică și mintală. Specialist: Urcatul scărilor previne bolile de inimă

Metoda care iti poate imbunatati sanatatea
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Metoda care iti poate imbunatati sanatatea fizica si mintala

Metode esențiale pentru a ne îmbunătăți sănătatea fizică și mintală. Specialist: Previne bolile de inimă

Urcatul a 50 de scări pe zi poate preveni bolile de inimă, în timp ce locuitul lângă un parc sau lângă un lac ajută la sănătatea psihicului, conform noilor studii.

Ciclismul îmbunătățește sănătatea mintala

1. Ciclismul

Un sondaj efectuat pe 1.200 de elevi de gimnaziu care au participat la un program de ciclism a constatat îmbunătățiri ale sănătății mintale și ale bunăstării fizice, notează Yahoo Life.

Îmbunătățirile au părut semnificative în special la studenții care erau minorități etnice din familii cu venituri mici.

Expert: Ciclismul combină transportul, petrecerea timpului liber și exercițiile fizice – trei lucruri de care tinerii pot beneficia, odată ce învață să călătorească în siguranță. De asemenea, același raționament se poate aplica și în cazul persoanelor mai în vârstă. Un studiu din 2017 a constatat că persoanele care fac naveta cu bicicleta la locul de muncă au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer și boli cardiovasculare.

2. Urcatul scărilor

Un studiu al cercetătorilor britanici a constatat că persoanele care au urcat 50 de scări pe parcursul unei zile și-au redus riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice și de boli cardiovasculare cu 20%, în comparație cu persoanele care nu urcau nicio scară zilnic.

Autorul studiului, dr. Lu Qi, directorul Centrului de Cercetare a Obezității al Universității Tulane, a declarat pentru Medical News Today că urcatul scărilor este un „exercițiu viguros”, asociat cu „scăderea greutății corporale, îmbunătățirea statusului metabolic și a inflamației și reducerea altor boli care duc la riscul de boli de inima, cum ar fi diabetul.”

Specialist: „Mulți oameni spun că se luptă să includă exercițiile în viața lor. Alegerea de a urca scările oriunde avem ocazia, așa cum demonstrează acest studiu, este o modalitate potențial ușoară de a profita de beneficiile exercițiilor fizice fără a ne schimba stilul de viață”.

3. Locuitul în apropierea spațiilor verzi, beneficii pentru sănătatea mintale

Un studiu realizat în urmă cu 10 ani tot în Marea Britanie, publicat în revista Planetary Health, a constatat că o expunere mai mare la „spațiile verzi și albastre” – cum ar fi locuitul în apropierea unui parc sau, respectiv, a unui lac – a redus probabilitatea de a dezvolta o afecțiune mintală.

Așadar, există tot mai multe dovezi care sugerează că spațiile naturale pot aduce beneficii sănătății mintale. Un studiu recent a sugerat că pescuitul aduce beneficii sănătății mintale la bărbați, dar corelația are mai puțin de-a face cu activitatea în sine, ci mai mult cu accesul la „spațiul albastre”. Indiferent dacă locuim într-un loc cu acces la mai multe medii naturale sau nu, căutarea lor, ori de câte ori este posibil, ne aduce beneficii.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel