joi, mai 19, 2022

Reducerea aportului de zahăr rafinat poate fi dificilă, dar având în vedere cât de năsănătos poate fi zahărul, merită cu siguranță efortul. Din fericire, există mulți îndulcitori în natură care  sunt foarte sănătoși. Sunt săraci în calorii, au un conținut scăzut de fructoză și au un gust foarte dulce.

Metode NATURALE de a înlocui zahărul. Iată cinci îndulcitorii naturali recomandaţi de specialişti

Iată 5 îndulcitori naturali care ar putea fi o alternativă mai sănătoase al zahărul rafinat.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, nutriționist: Evitați aceste produs...

dezvoltarea cancerului

1. Stevia
Stevia este un îndulcitor cu puține calorii. Este extras din frunzele unei plante numite Stevia rebaudiana.

Această plantă a fost cultivată pentru dulceața sa și în scopuri medicinale timp de secole în America de Sud. În frunzele de stevia se găsesc mai mulți compuși dulci. Principalii sunt steviosidul și rebaudiosidul A. Ambele sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul.

Prin urmare, stevia este foarte dulce, dar nu are practic nicio calorie.

În plus, câteva studii bazate pe oameni sugerează că stevia ar putea avea beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru următorii parametri de sănătate:

Te-ar mai interesa: Laurențiu Reghecampf este în culmea fericirii. Pri...

Reglează zahărul din sânge

  • Tensiunea arterială. Stevia poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale ridicate la persoanele cu hipertensiune arterială. Cu toate acestea, nu afectează nivelurile normale sau doar ușor crescute ale tensiunii arteriale (2Trusted Source).
  • Reglează zahărul din sânge. Stevia poate fi o alternativă de zahăr utilă pentru persoanele cu diabet și poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge.

2. Eritritol

Este un compus organic, un alcool de zahăr, folosit ca aditiv alimentar și înlocuitor de zahăr. Are un gust foarte asemănător cu cel al zahărului și nu crește glicemia sau nivelul de insulină și nici nu afectează nivelul grăsimilor din sânge, cum ar fi colesterolul sau trigliceridele

3. Xilitol

Este un îndulcitor folosit în mod natural ca un înlocuitor al zahărului. Se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci. Xilitolul este la fel de dulce precum zaharoza având însă doar doua treimi din calorii.

Te-ar mai interesa: Semnele bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni neu...

Extras din radacina plantei Yacon

4. Siropul de yacon

Un alt îndulcitor unic. Este un indulcitor natural extras din radacina plantei Yacon, care creste si se cultiva in Muntii Anzi, in America de Sud.

Totuși, nu mâncați prea mult la un moment dat, deoarece poate provoca probleme digestive.

5. Îndulcitor din fructe de călugăr

Fructul de călugăr este un tip de fruct originar din Asia de Sud-Est. Este adesea folosit pentru a face un îndulcitor natural numit extract de fructe de călugăr.

Te-ar mai interesa: De ce a murit, de fapt, fetița suspectă de hepatit...

Este lipsit de calorii și carbohidrați, iar unele cercetări sugerează că poate ajuta la o mai bună gestionare a zahărului din sânge.

Cu toate acestea, aceleași cercetări au concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru a determina siguranța extractului de fructe de călugăr ca aditiv alimentar.

Fructul de călugăr conține, de asemenea, compuși antioxidanți cunoscuți sub numele de mogroside, despre care studiile au arătat că pot reduce markerii de inflamație.

Te-ar mai interesa: 6 tehnici utile în cazul atacurilor de panică...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private