Sari la conținut

Metode pentru întărirea sistemului imunitar. Ce obiceiuri te mențin sănătos și puternic?

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
medic, despre sistemul imunitar

Sistemul imunitar este bariera naturală de protecție a organismului. Acesta are rolul de a ne apăra împotriva posibilelor infecții cu anumiți agenți patogeni și, de asemenea, este responsabil pentru eliminarea rapidă a acestora. Pentru întărirea sistemului imunitar este esențial să urmezi anumite obiceiuri sănătoase care să îți mențină organismul puternic. 

Imunitatea poate fi afectată în anumite situații. Acest lucru poate genera anumite simptome specifice și, de asemenea, crește vulnerabilitatea organismului în fața bolilor și infecțiilor.

Cezar Amititeloaie, renumit medic cardiolog, explică pe blogul său care sunt circumstanțele în care imunitatea poate avea de suferit și, de asemenea, ce poți face să stimulezi funcționarea normală a sistemului imunitar.

Metode pentru întărirea naturală a sistemului imunitar și o protecție optimă a organismului

„Imunitatea îți poate scădea brusc în anumite situații: când ai stări de oboseală deosebite, stres psihic major, atacuri de panică, efort fizic excesiv, surmenaj intelectual, abuz de alcool sau alte substanțe toxice, expunere la radiații, arsuri solare sau călătorii cu avionul. Când se întâmplă asta, încă de la primele simptome, nu mai sta pe gânduri și pune rapid în practică următoarele 10 măsuri:

1. Întrerupe orice activitate fizică extenuantă!

Dacă ești sportiv, renunță la antrenamente pentru câteva zile. Sportul produce stres oxidativ și radicali liberi, iar leucocitele migrează în cantitate mare către mușchii utilizati în respectivul efort pentru a repara tesutul uzat și apare astfel inflamația. De aceea, odihna este foarte importantă! Dar dacă a doua zi și a treia vei continua să faci efort fizic intens va fi nevoie de și mai multe leucocite. Sistemul tău imunitar e ca o armată pe care dacă o trimiți la mai multe bătălii simultane s-ar putea să fie doborâtă. Nimic mai greșit să faci mișcare când ești răcit, crezând că o să-ți revii mai repede – dimpotrivă – situația se înrăutățește.

2. Dormi!

Când te încearcă răceala, cea mai bună metodă de refacere a imunității este somnul: dormi cel puțin 8-9 ore sau chiar și mai mult. Lasă munca pe altă dată – pentru că oricum atunci când ești bolnav nici nu ești atât de productiv. Ia-ți o zi – două libere și-i vei proteja astfel și pe colegi.

3. Fă gargară cu apă sărată!

Este una dintre cele mai simple şi eficiente metode pentru combaterea virozelor. Într-un studiu științific, cercetătorii au recrutat 400 de voluntari sănătoşi, pe care i-au monitorizat timp 60 de zile pe parcursul sezonului rece. Jumătate dintre participanţi obişnuiau să facă gargară cu apă sărată zilnic și în cazul lor s-a constatat reducerea cu 40% a infecţiilor respiratorii în raport cu grupul de control. Cam în 300 ml apă ușor încălzită pune o linguriță de sare și un pic de oțet și fă toaleta nasului sau gargară.

4. Vitamina C

Vitamina C – sau acidul ascorbic este cea mai sigură substanță care poate fi folosită în scop medical!  Nu îți recomandăm să iei continuu, zilnic, pe termen lung pentru că îți slăbește organismul, dar la nevoie poți lua doze mari și foarte mari de aproximativ 1000 de miligrame de mai multe ori pe zi în funcție de gravitate, până la eventuala apariție a unui ușor disconfort abdominal – semn că ai luat o cantitate suficientă. Nu uita să bei multă apă și fă asta câteva zile până la dispariția simptomelor.

5. Vitamina D

Vitamina D – O vorbă veche spune că unde nu intră soarele pe geam intră doctorul pe ușă și nu e de mirare că virozele și pneumoniile sunt mai frecvente în sezonul rece. Vitamina D echilibrează sistemul imunitar și ajută în lupta împotriva microbilor crescând activitatea leucocitelor. Un studiu recent din Spania a arătat că majoritatea celor care au luat vitamina D nu au mai avut nevoie de îngrijiri medicale în infecția Covid. Astăzi însă, foarte puțini oameni mai stau în aer liber, iar peste 70% din populație are deficit.

În cazul unei viroze, pe lângă statul în afară, în aer liber, îți recomandăm să iei și suplimente de Vitamina D câte: 5-10.000 de UI zilnic, dimineața sau la prânz cu ceva alimente grase (pentru că vitamina D este liposolubilă). Vitamina Soarelui e un hormon de zi și interferează cu melatonina – hormonul care declanșează somnul, iar dacă iei vitamina D seara organismul tău nu va mai ști dacă e zi sau noapte. Iar periodic mergi și fă-ti analizele pentru a evita suplimentarea excesivă!

6. Ghimbir ras în miere de albine. 

Ghimbirul este un excelent antiinflamator eficient în atenuarea simptomelor și problemelor gastro-intestinale, în osteoartrită (artroză), iar prin efectul vasodilatator activează circulația sanguină periferică, reducând simptomele de mâini și picioare reci. Inhibă starea de greață și chiar vărsăturile, este eficient în răul de mișcare și de mare, fiind recomandat chiar și femeilor însărcinate.

Este mai bine să fie consumat în stare crudă, iar macerat în miere de albine constituie un cocktail minune împotriva durerilor în gât, laringitei și guturaiului. Pune într-un borcan ghimbir ras, toarnă miere peste și consumă câteva lingurițe de mai multe ori pe zi. La acest cocktail mai poți adaugă și cătină sau polen.

7. Consumă usturoi!

Usturoiul este una dintre cele mai puternice “arme” pentru susținerea sistemului imunitar. Are capacitatea de a stimula producția naturală de anticorpi și combate infecțiile, distrugând sute de tipuri de bacterii și virusuri. Este considerat cel mai puternic antibiotic natural, dar din cauză că are un miros neplăcut nu este atât de mult consumat pe cât ar merita. Însă la nevoie, îți recomandăm să-l folosești la fiecare masă pentru câteva zile, în stare crudă, pisat sub forma de mujdei.

8. Zinc

Zincul stimulează activitatea a sute de enzime ce influențează reacţiile chimice din organism, asigurând funcționarea normală a sistemului imunitar. Zincul este cofactor şi pentru enzima “superoxid dismutaza” –  un antioxidant produs de corp ce neutralizează radicalii liberi. Din păcate, nu există depozite de zinc în organism, aşa că depindem de aportul constant din exterior.

Un regim alimentar variat este o sursă, în general, suficientă de zinc pentru un adult sănătos. Zincul din alimentele vegetale are o mai mică biodisponibilitate decât cel de origine animală şi vegetarienii sau persoanele cu o dietă dezechilibrată au nevoie de cu 50% mai mult zinc. În situații de scădere a sistemului imunitar poți lua câte 20 -40 mg /zi timp de câteva zile.

9. Magneziu

Este unul dintre cele mai importante minerale din corpul nostru fiind implicat în sute reacții celulare, începând de la producerea ADN-ului și până la contracția mușchilor. În ciuda importanței sale, majoritatea adulților nu beneficiază de doza zilnică și nu știu că au un deficit decât în momentul în care acest mineral ajunge la niveluri extrem de scăzute în organism. La nevoie îți recomand 400 mg seara înainte de culcare.

10. Ai grijă la alimentație!

Evită mesele copioase și alimentele greu digerabile. Când ești bolnav nu ai nevoie să îți suprasoliciți sistemul digestiv.  Ai însă nevoie de proteine ușor digerabile, cum ar fi oul, brânza sau ficatul – pentru că din acestea se vor forma anticorpii necesari în lupta împotriva microbilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel