Sari la conținut

Intoleranța la histamină. Ce este și cum se manifestă? Nutriționist: „Poate fi indusă și prin alimentație”

alergia la acarieni

Histamina este un element foarte important al sistemului imunitar. Din cauza acesteia apare inflamația, proces care oprește pătrunderea agenților patogeni în interiorul organismului.

Aceasta este, într-o anumită parte, produsă de organism. Totuși, histamina poate fi indusă și prin alimentație, unde este simplu să îți dai seama dacă ai o intoleranță la această substanță.

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie ce este histamina, ce rol are și cum poate organismul să dezvolte o intoleranță.

Ce este intoleranța la histamină?

„Intoleranța la histamină, o belea!

Vă înroșiți la față, vă gâdilă nasul și vă doare capul după un pahar de vin roșu sau un sendviș cu salam? Ceea ce pare o alergie alimentară, s-ar putea să fie intoleranta la histamină. Histamina este esențială pentru sistemul imunitar, datorită ei apare inflamația, reacție care blochează intrarea agenților patogeni și a toxinelor în organism. Joacă un rol important la nivel digestiv (stimulează secreția de suc gastric) și la nivel neurologic (reglează mecanismul somn/veghe).

De unde provine histamina?

O parte este sintetizată în organism, dar poate fi adusă și prin alimentație. Toate produsele fermentate sau în conservă, mezelurile și brânzeturile, ciocolata și fructele oleaginoase, roșiile și căpșunile sunt bogate în histamina. În mod obișnuit histamina în exces este degradată de o enzimă numită DAO (diamin oxidază) și eliminată din organism. Există persoane la care acest mecanism de reglare nu mai funcționează și atunci apar simptome asemănătoare cu alergia.

Care sunt cauzele intoleranței?

Nivelul de histamina este crescut datorită unui deficit de enzimă DAO sau ca urmare a unui aport crescut de alimente bogate în histamina. Ce simptome apar? Intoleranta la histamina înseamnă o reacție inflamatorie la nivelul întregului organism și se manifestă diferit în funcție de individ. De la dureri de cap și senzație de oboseală, la tulburări digestive, urticarie, dermatita atopică, probleme respiratorii și edem.

Cum se tratează?

Pe primul plan sunt măsurile alimentare, trebuie să evităm toate produsele bogate în histamina. Se pot folosi și medicamente antihistaminice, cele care se iau în alergii. Dieta fără histamina este dificil de realizat, substanța este prezentă aproape în toate alimentele. Pentru că ia naștere din degradarea aminoacizilor, toate produsele care conțin proteine conțin automat și histamina. Dacă mâncarea este gătită, maturată, fermentată sau pusă în conservă, cantitatea de histamina crește. Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos”, a explicat Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel