Sari la conținut

Micul dejun care ţine creierul în formă maximă toată ziua

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și este și ocazia de a-i da organismului un start perfect de la primele ore ale zilei.

O ceaşcă de cafea tare sau de ceai vă ajută să vă treziţi instantaneu, dar efectul nu durează foarte mult. Nu săriţi peste micul dejun, dacă nu vreţi să rămâneţi fără energie până la prânz, dar evitaţi mâncarea consistentă la primele ore ale dimineţii.

Iată ce puteţi mânca dimineaţa ca „să vă meargă mintea” toată ziua:

Iaurt semi-degresat cu seminţe de in. Seminţele de in pot fi găsite în magazinele cu produse naturiste. Conţin  acizi graşi esenţiali omega-3, care stimulează activitatea creierului şi ajută memoria. Şi iaurtul poate conţine „grăsimi bune” de tip omega-3 şi, în plus, este o sursă excelentă de proteine,ca prelungind senzaţia de foame.

Lapte cu cereale şi fructe uscate. Cerealele integrale îmbogăţite cu fructe uscate ţin glicemia în frâu, eliberând energie treptat de-a lungul zilei. Conţin glucoză, principala „hrană” a creierului.

Omletă cu piept de pui. Puteţi face o omletă sănătoasă amestecând două ouă cu bucăţi de piept de pui sau de curcan, spanac, roşii, ardei şi condimente din belşug. „Mixul” de proteine controleză apetitul şi previne senzaţia intensă de foame.

Pâine prăjită cu unt de arahide. Două tartine cu unt de arahide sunt o alternativă mai puţin calorică la clătite, produse de pastiserie sau covrigi. Untul de arahide consumat cu moderaţie conţine grăsimi „bune” pentru organism, iar fibrele din pâinea integrală încetinesc digestia şi echilibrează nivelul glicemiei pe parcursul zilei.

Sucuri de fructe şi smoothie cu iaurt şi banane. Înlocuiţi sucurile ultrarafinate din comerţ cu sucuri de fructe cu indice glicemic mic (grepfrut, portocale, mere şi cireşe) şi amestecaţi un iaurt natural cu o banană pentru a obţine un mic-dejun energizant.

Musli preparat în casă. Dacă nu vă plac „cerealele la cutie”, iată cum vă puteţi prepara un musli sănătos: amestecaţi fructe uscate (caise, somchine, ananas, curmale, stafide etc) cu alune crude, migdale, arahide, fulgi de grâu şi ovăz, felii de măr şi bucăţi de căpşuni, după care îndulciţi amestecul cu  două linguriţe de miere.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel