Sari la conținut

Miercuri, la o zi după prostestul CNAS, ies și farmaciștii în stradă. Ce revendicări au

medicamente
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro
aplicație

Farmaciștii din întreaga Românie se pregătesc să iasă în stradă pentru a-și face auzite nemulțumirile față de condițiile actuale de desfășurare a activității farmaceutice. Miercuri, 15 noiembrie 2023, în Piața Victoriei din București, la ora 12:00, farmaciștii se vor alătura unei manifestații ample, având sprijinul asociațiilor de pacienți.

Contextul tensionat în sistemul de sănătate a culminat cu protestul anunțat pentru miercuri. Însă, cu o zi înainte, marți, 14 noiembrie, angajații Caselor de Asigurări de Sănătate din toată țara vor desfășura un protest la sediul Ministerului Sănătății și Guvernului. Aceștia își exprimă nemulțumirea și amenință cu sistarea plăților către spitale și furnizorii de servicii medicale.

Protestele CNAS continuă

Potrivit Blocului Naţional Sindical (BNS), marţi va avea loc o acţiune de pichetare a Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului organizată de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la BNS.

„Angajaţii din Casele de Asigurări de Sănătate din toată ţară continua protestele şi o parte dintre aceştia vin mâine la Bucureşti pentru a-şi exprima nemulţumirile”, a anunțat Blocul Național Sindical.

Angajaţii CNAS au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.

Protestul de la Ministerul Sănătății este programat între orele 10:30 – 11:30, în timp ce cel de la Guvern va avea loc între 12:00 și 13:30. Angajații din sănătate cer îmbunătățirea condițiilor de muncă, respectarea drepturilor salariale și soluții concrete pentru a depăși problemele cu care se confruntă sistemul medical românesc.

Revendicările farmaciștilor

Cu o zi mai târziu, miercuri, farmaciștii din toate domeniile de activitate, împreună cu asociațiile de pacienți, vor aduce la cunoștința publicului revendicările lor. Aceștia cer decontarea serviciilor farmaceutice la termen de 30 de zile, respectarea termenelor de plată de către CNAS, eliminarea comenzilor justificate, acces facil pentru pacienți la medicamente în orice zonă din România și exceptarea domeniului farmaceutic de la noile modificări fiscale.

Alte revendicări includ stabilirea cotelor de adaos la medicamentele de tip RX, eliberate pe bază de rețetă cu prețul reglementat, implementarea serviciilor farmaceutice remunerate de către autorități, precum și stabilirea criteriilor geografice și demografice la înființarea farmaciilor. Farmaciștii doresc, de asemenea, să aibă un cuvânt de spus în stabilirea politicii de sănătate și să beneficieze de susținere financiară din partea instituțiilor statului, mai ales în mediul rural.

Este evident că preocupările din domeniul farmaceutic și al sănătății sunt acum la un punct de cotitură, iar manifestațiile anunțate atât pentru marți, cât și pentru miercuri, arată că profesioniștii din sănătate și pacienții se mobilizează pentru un viitor mai bun al sistemului medical din România.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel