Sari la conținut

Migdalele, armă împotriva bolilor de inimă și a diabetului

Migdalele sunt excelente în oricare anotimp, furnizând organismului o cantitate valoroasă de energie. Trebuie să ştim însă că migdalele reduc senzaţia de foame şi că este mai degrabă indicat să ronţăiţi un pumn de migdale (crude) decât un pumn de covrigei.

Medicament anticolesterol
Un pumn de migdale reprezintă o sursă excelentă de magneziu şi de vitamina E, de fibre, de potasiu, de calciu, de fosfor şi de fier. Mai mult, putem vorbi despre migdale ca despre un medicament gustos, deoarece acestea au acelaşi efect ca unele doctorii ce ajută la reducerea nivelului colesterolului datorită conţinutului de grăsimi mononesaturate. Efectul acestora este de a reduce nivelul colesterolului rău şi de a-l creşte pe cel bun, ajungându-se astfel la un raport echilibrat. În cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Toronto, Canada, s-a demonstrat că subiecţii care consumaseră zilnic o mână cu migdale, adică 30 de grame, au avut un nivel al colesterolului rău micşorat cu 4,4%. La cei care mâncaseră o cantitate dublă, adică 60 de grame de migdale pe zi, nivelul colesterolului a fost redus cu 9,4%.
Chiar dacă migdalele sunt bogate în grăsimi, subiecţii folosiţi la studiu şi-au păstrat greutatea iniţială, ba mai mult, unii dintre ei au reuşit să scape de câteva kilograme. Acest lucru se datorează faptului că migdalele, asociate unei diete hipocalorice, ajută la slăbit.

Combat ulcerul
Datorită gustului bun, dar şi a efectelor terapeutice, migdalele trebuie consumate în caz de ulcer gastric şi în gastritele hiperacide. Motivul îl constituie uleiul gras din aceste seminţe ce formează un soi de peliculă de protecţie pe peretele stomacului. De asemenea, protidele din migdale „anihilează” acidul clorhidric, neutralizând aciditatea excesivă. Din acest motiv, durerile şi arsurile gastrice se reduc. Şi colitele de fermentaţie sunt ameliorate datorită substanţelor din migdale. Seminţele migdalului sunt indicate şi în cazul tusei convulsive, deoarece au acţiune antispasmodică.

Vă păzesc de atacul cerebral
Consumate zilnic, în stare crudă, acestea reprezintă o sursă excelentă de vitamina E, un binecunoscut antioxidant care micşorează riscul apariţiei tumorilor, măreşte puterea de apărare a organismului faţă de infecţii şi previne bolile de inimă. Un alt element important conţinut de migdale este acidul folic (vitamina B9), care protejează inima şi îndepărtează riscul de atac cerebral.
Pentru reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare s-a constatat că este suficient un consum zilnic de 20 de grame de migdale.

Previn diabetul
O altă serie de studii, realizate în SUA, au demonstrat că migdalele nu numai că previn diabetul, dar ajută şi la vindecarea acestuia.

Cercetătorii de la Universitatea New Jersey au descoperit că aceşti sâmburi contribuie la tratarea diabetului de tip II, care se întâlneşte în 90%-95% din totalul cazurilor de diabet. Studiul, publicat în „Journal of the American College of Nutrition”, menţionează faptul că migdalele îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină şi micşorează nivelul colesterolului rău în cazul celor cu predispoziţie spre diabet şi cu un nivel mare de glucoză în sânge, dar nu suficient de mare încât să fie diagnosticaţi cu această boală. Cercetările s-au concentrat pe observarea efectelor unei diete bogate în consumul de migdale, administrată unui număr de 65 de adulţi care sufereau de prediabet. Doctor Michelle Wien, cercetător-şef al studiului, a afirmat că este un rezultat promiţător pentru persoanele cu factori de risc pentru diabetul de tip II şi bolile cardiovasculare, iar o dietă cu aceşti sâmburi poate preveni sau stopa dezvoltarea acestor boli.

Laptele, bogat în Omega 3

Dacă vă număraţi printre cei cu intoleranță la lactoză, alternativa la laptele de vacă este laptele de migdale. Acesta are un gust bun, este sănătos şi nu îngraşă. De asemenea, este bogat în proteine şi acizi graşi Omega 3, nu conţine colesterol sau grăsimi saturate şi are o concentraţie mare de vitamina E, zinc, magneziu, potasiu, calciu şi fier. Deoarece conţine şi destul de mult calciu, magneziu şi vitamina D ajută în prevenirea apariţiei osteoporozei. Multe studii au arătat că acest cocteil de minerale şi vitamine menţine sănătatea oaselor pe măsură ce organismul îmbătrâneşte.
La fel ca sâmburii, laptele este indicat şi celor care urmează o cură de slăbire, deoarece are o concentraţie scăzută de carbohidraţi.
Pentru a prepara laptele de migdale aveţi nevoie de o cană cu migdale crude. Lăsaţi-le la înmuiat peste noapte în multă apă pentru a-şi mări volumul şi pentru a putea fi mai uşor de descojit. A doua zi puneţi-le în blender împreună cu trei căni cu apă, omogenizaţi-le bine şi la final strecuraţi. Puteţi să îl faceţi mai aromat folosind puţină coajă de lămâie rasă sau miere. Se păstrează în frigider, într-un recipient etanş, maximum două zile.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: