Sari la conținut

Mihaela Bilic: Această salată e un preparat cu efect prebiotic

Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic
Mihaela Bilic

Din cuprinsul articolului

Te-ai ferit până acum de cartofi pe motiv că îngrașă? Mihaela Bilic are o veste bună: poți apela la salata orientală, o idee pe cat de gustoasă, pe atât de sănătoasă.

„Salata orientală, un preparat cu efect prebiotic. V-ați ferit până acum de cartofi pe motiv că îngrașă? Nu neapărat sau mai bine spus mai puțin decât orice alte produse făinoase (paine, paste, orez, mămăligă, cereale). Cu doar 90cal/100g, cartoful este cea mai banală și accesibilă formă de amidon cu absorbție lentă, care ține bine de foame fără risc pentru siluetă – cu condiția să nu fie cartofi prăjiți.

Salata orientală cu ceapă verde, măsline de mai multe feluri, mărar și pătrunjel, este o idee pe cat de gustoasă, pe atât de sănătoasă. O parte din amidonul din cartofi se recristalizează în momentul în care aceștia se răcesc. Asta înseamnă că nu mai poate fi absorbit, prin urmare ajunge în colon unde se transformă în substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice – responsabile de imunitate, digestie și sănătate în general. De aici rezultă efectul prebiotic al tuturor carbohidraților consumați reci, indiferent că este vorba de cartofi, paste făinoase sau orez.

Chiar dacă poate părea demodată, salata de cartofi poate fi o garnitură perfectă pentru orice tip de carne/pește, sau un fel de mâncare de sine stătător, sățios și hrănitor. Ca să nu mai spunem cât de apetisant arată, așa frumos colorată”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Ce spune Mihaela Bilic despre cartofi

Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune că facem o mare greșeală atunci când ținem dietă și renunțăm la carbohidrați. Importantă este porția!

„Cartofii îngrașă mai puțin decât pâinea

Cu toții iubim carbohidrații sub o formă sau alta, de la banala felie de paine la pizza, paste, orez, mămăligă sau cartofi prăjiți. Când vrem să slăbim tăiem carbohidrații din dietă, doar că fără ei nu prea rezistăm.

Un cartof fiert este echivalent cu o felie de paine
Decât să declarăm război făinoaselor, n-ar fi mai realist/eficient să facem alegeri istețe și să micșorăm porția?! Acolo unde cerealele conțin 70% amidon și sub 5% apă, cartofii sunt la polul opus: au 70% apă și doar 17% amidon. Un cartof fiert este echivalent cu o felie de paine, are tot 80cal și niciun gram de gluten.

Iar dacă stropim cartoful fiert cu ulei și îl băgăm la cuptor, devine incredibil de apetisant. E drept, cu încă 100cal în plus. Iar dacă vreți și o bucată de brânză, s-a ales praful de titlul meu…că tocmai l-am transformat într-o bombă calorică”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel