Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic, recomandări surprinzătoare pentru masa de Sărbători. Ce preparate din carne de porc sunt cele mai sănătoase și regula pe care trebuie să o respecți.
Nutriționista Mihaela Bilic a realizat un clasament al preparatelor tradiționale din carne de porc, iar concluziile sale îi vor surprinde pe mulți români. Deși sunt considerate „bombe calorice”, toba, lebărul și caltaboșul se află, în opinia sa, printre cele mai echilibrate produse pentru masa de Crăciun. Sunt ieftine, bogate în proteine și au un conținut redus de grăsime comparativ cu alte preparate din porc.
„Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători”, spune Mihaela Bilic
Specialista în nutriție explică faptul că aceste produse obținute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului nu doar că sunt gustoase, ci și extrem de nutritive. Ea subliniază că toba, lebărul și caltaboșul sunt printre cele mai potrivite alegeri pentru perioada festivă, dacă sunt consumate în mod responsabil.
„Tobă, lebăr sau caltaboș? Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători! Ce au în comun aceste preparate? Sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap, gușă, ficat, inimă, șorici”, a explicat, pe Facebook, Mihaela Bilic.
Organele de porc, surse importante de vitamine și minerale
Mihaela Bilic atrage atenția că produsele din organe de porc sunt accesibile, nutritive și surprinzător de echilibrate din punct de vedere caloric. Acestea conțin cantități importante de vitamine și minerale esențiale organismului, în special fier, zinc, seleniu și vitamine din complexul B.
„Sunt bogate în vitamina A și D, tot grupul de vitamine B și conțin mult fier, zinc și seleniu. Cu 100 de grame de ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și 100-300% din doza de vitamine B. Aportul de vitamina A este de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată!”.
Toba este considerată chiar un preparat „dietetic”, fiind realizată din organe, cartilagii și gelatină, având doar 145 de calorii și aproximativ 9 grame de grăsime la 100 de grame. Lebărul și caltaboșul conțin minimum 20% ficat, ceea ce le transformă în produse cu efect antianemic, potrivite mai ales pentru perioada rece.
Regula esențială pentru a nu transforma un aliment sănătos într-o bombă calorică
Deși sunt recomandate, aceste preparate vin și cu o condiție alimentară foarte clară. Nutriționista subliniază că ele nu trebuie combinate cu pâine, dacă vrem să rămână prietenoase cu silueta. În rest, pot fi savurate fără vinovăție, alături de legume sau murături.
„Din punct de vedere nutrițional, aperitivele din carne de porc sunt ideale pentru slăbit… dacă le mâncăm fără pâine! Au proteine – aproximativ 18% – și grăsimi – aproximativ 20%, 220 de calorii la 100 de grame în medie și sub 1% carbohidrați. Le puteți combina cu bastonașe de legume, murături, ceapă, muștar, măsline sau dulceață de ardei iute”, precizează Mihaela Bilic.
Concluzia specialistei: pot fi consumate fără vinovăție
Mesajul Mihaelei Bilic vine ca o veste bună pentru românii care așteaptă cu bucurie preparatele tradiționale. Toba, lebărul și caltaboșul nu doar că pot rămâne pe masa de Sărbători, dar pot fi considerate chiar alegeri inspirate, atâta timp cât sunt consumate cu măsură și fără exces de pâine.
Astfel, produsele tradiționale pot fi savurate liniștit, rămânând nu doar simboluri ale tradiției românești, ci și opțiuni echilibrate din punct de vedere nutrițional.
Sursa: Gandul

