Sari la conținut

Mihaela Bilic: Cum combinăm isteț alimentele? „Încă o dovadă că sănătos e una și de slăbit e alta!”

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
După spusele medicului nutriționist Mihaela Bilic, oul este o esență de nutrienți

Mihaela Bilic, renumit nutriționist român, recomandă persoanelor să învețe cum să combine alimentele pentru a beneficia de toți nutrienții esențiali. Pentru un stil de viață sănătos, mesele trebuie să fie echilibrate și să conțină toate elementele de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corespunzător.

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, recomandă o serie de pași pe care ar trebui să îi urmăm atunci când vine vorba despre o alimentație sănătoasă. Alimentele necesare pentru a ne hrăni corpul se combină într-un anumit mod, fie că este vorba despre un stil de viață potrivit, fie că ne dorim o siluetă perfectă.

„Cereale cu leguminoase. Din seria cum combinăm isteț̦ alimentele, vă spun despre proteinele vegetale – prezente în cereale (grâu, paste făinoase, orez, porumb), în leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, soia, năut) și în oleaginoase (alune, fistic, migdale semințe). Spre deosebire de proteinele de origine animală (din carne, pește, ouă, brânză) care sunt complete, proteinele vegetale sunt incomplete – le lipsesc unul sau mai mulți dintre cei 8 aminoacizi esențiali. Se numesc “esențiali” pentru că nu pot fi produși de organism și trebuie aduși prin alimentație (valină, leucină, izoleucină, triptofanul, fenilalanină, metionină, lizină și treonină).

Cerealele sunt sărace în lizină, iar leguminoasele în metionină. În cazul vegetarienilor, se recomandă combinarea cerealelor cu leguminoase în cadrul aceleași mese, astfel încât să fie acoperit tot spectrul de aminoacizi. Preparate precum paste cu fasole și/sau mazăre (tradiție în Italia) orez cu năut sau linte (tradiție libaneză), fasole boabe cu porumb (tradiție în Mexic) sunt exemple de asocieri după regulile nutriției!

Așa că, dacă țineți post e corect și chiar recomandat, să mâncați iahnie de fasole cu pâine, mazăre cu mărar… și cu pâine, humus… tot cu pâine.Cât despre siluetă, Dumnezeu cu mila! Încă o dovadă că sănătos e una și de slăbit e alta! ”, explică nutriționistul pe contul de Instagram.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel