Sari la conținut

Cum combinăm isteț alimentele. Mihaela Bilic: Dacă țineți post e chiar recomandat

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum combinăm isteț alimentele. Mihaela Bilic: Dacă țineți post e chiar recomandat.

Cunoscutul nutriționist a făcut o serie de recomandări alimentare din seria „cum combinăm isteț alimentele”. Mihaela Bilic a vorbit despre diferența dintre proteinele de origine animală și proteinele vegetale. Aceasta a explicat de ce vegetarienii sau persoanele care țin post ar trebui să mănânce iahnie de fasole cu pâine sau mazăre cu pâine sau humus cu pâine.

„Cereale cu leguminoase

Din seria “cum combinăm isteț alimentele”, astăzi vă spun despre proteinele vegetale- prezente în cereale (grâu, paste făinoase, orez, porumb), în leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, soia, năut) și în oleaginoase (alune, fistic, migdale semințe)
Spre deosebire de proteinele de origine animală (din carne, pește, ouă, brânză) care sunt complete, proteinele vegetale sunt incomplete- le lipsesc unul sau mai mulți dintre cei 8 aminoacizi esențiali. Se numesc “esențiali” pentru că nu pot fi produși de organism și trebuie aduși prin alimentație (valina, leucina, izoleucina, triptofanul, fenilalanina, metionina, lizina și treonina).

Cerealele sunt sărace în lizină iar leguminoasele în metionină.

În cazul vegetarienilor se recomandă combinarea cerealelor cu leguminoase în cadrul aceleași mese, astfel încât să fie acoperit tot spectrul de aminoacizi. Preparate precum paste cu fasole și/sau mazăre (tradiție în Italia) orez cu năut sau linte (tradiție libaneză), fasole boabe cu porumb (tradiție în Mexic) sunt exemple de asocieri după regulile nutriției!
Așa că dacă țineți post e corect și chiar recomandat să mâncați iahnie de fasole cu pâine, mazăre cu mărar…și cu pâine, humus…tot cu pâine. Cât despre siluetă, Dumnezeu cu mila! Încă o dovadă că sănătos e una și de slăbit e alta!”, este mesajul Mihaelei Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel