Sari la conținut

Mihaela Bilic: Cum să preparăm corect un ou? Fiert sau prăjit? Ochi sau omletă?

Ouăle se află pe lista celor mai sănătoase alimente. Sunt bogate în vitamine, minerale și nutrienți esențiali, printre care și necesarii acizi grași Omega-3. Cu toate acestea, care este cel mai bun mod de a le găti? Acest lucru depinde de ceea ce vrei să obții, susține Mihaela Bilic, nutriționist.

Știai că ouăle îți pot oferi diferite beneficii, în funcție de cum le gătești? Fie că sunt prăjite, fierte sau omletă, îți poți adapta alegerea în funcție de ce beneficii vrei să obții.

Între timp, iată care sunt valorile nutriționale ale unui ou, un aliment aproape complet!

Valoarea nutritivă: albuș vs. gălbenuș

* Proteine: 3,6 g (57%) / 2,7 g (43%)
* Grasimi: 0,05 mg (1%) / 4,5 mg (99%)
* Calciu: 2,3 mg (9,5%) / 21,9 mg (90,5%)
* Magneziu: 3,6 mg (80,8%) / 0,85 mg (19,2%)
* Fier: 0,03 mg (6,2%) / 0,4 mg (93,8%)
* Fosfor: 5 mg (7%) / 66,3 mg (93%)
* Potasiu: 53,8 mg (74,4%) / 18,5 mg (25,6%)
* Sodiu: 54,8 mg (87%) / 8,2 mg (13%)
* Zinc: 0,01 mg (0,2%) / 0,4 mg (99,8%)
* Cupru: 0,008 mg (38%) / 0,013 mg (62%)
* Mangan: 0,004 mg (30,8%)/ 0,009 mg (69,2%)
* Seleniu: 6,6 mcg (41%) / 9,5 mcg (59%)
* Vitamina B1: (Tiamina): 0,01 mg (3,2%) / 0,03 mg (96,8%)
* Vitamina B2: (Riboflavina): 0,145 mg (61,7%)/ 0,09 mg (48,3%)
* Vitamina B3: (Niacina): 0,035 mg (89,7%) / 0,004 mg (9,3%)
* Vitamian B5: 0,63 mg (11%) / 0,51 mg (89%)
* Vitamina B6: 0,002 mg (3,3%) / 0,059 mg (96,7%)
* Vitamina B9: (Acid folic): 1,3 mcg (5%) / 24,8 mcg (95%)
* Vitamina B12: 0,03 mcg (8,3%) / 0,331 mcg (91,7%)
* Vitamina A: 0 UI (0%)/ 245 UI (100%)
* Vitamina E: 0 mg (9%) / 0,684 mg (100%)
* Vitamina D: 0 UI (0%) / 18,3 UI (100%)
* Vitamina K: 0 UI (0%) / 0,119 UI (100%)
* Acid docosahexaenoic DHA si acid arahidonic AA: 0 mg (8%)/ 94 mg (100%)
* Carotenoida: 0 mcg (0%)/ 21 mcg (100%)

sp

Cum gătești oul, în funcție de beneficii?

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare ce vei obține de la ou, în funcție de modul de pregătire.

„Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esență de nutrienți- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!

Întrebarea care rămâne este: cum să preparăm corect un ou? Fiert sau prăjit? Ochi sau omletă? Răspunsul are variante multiple, în funcție de obiectivele pe care le aveți.

dacă sunteți la cură de slăbire și vă doriți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă; puterea sațiogenă pentru ou este mai mare decât pentru carne sau pește, nimic nu se satură mai bine ca oul fiert!

dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios; în gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.

dacă vă face plăcere să înmuiați pâine în galbenus de ou și vă doriți și o felie de bacon bine rumenit, atunci oul ochi va fi preferatul vostru; puțini sunt cei care știu că uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci nici carnea nici albușul de ou nu pot absorbi ulei- oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!

dacă sunteți la dietă proteică sau Keto, dacă aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slăbănogi și a persoanelor cu activitate fizică intensă, se recomandă omleta. Simplă sau cu adaos de cașcaval, șuncă și legume, omleta are o valoare calorică ridicată.

Chiar dacă nu este uleioasă, omleta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din galbenuș “înghite” ulei precum maioneza. Atenție câtă grăsime puneți în tigaie atunci când faceți omletă- fiecare lingură de ulei are 100 de calorii, iar oul doar 80!
Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greșit, este doar un mit! Albușul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare. În caz de intoxicație alimentară sau otrăvire, ca măsură de prim ajutor se folosește albuș crud; el crează o peliculă pe mucoasa stomacului și a intestinului, care blochează absorția substanțelor toxice. Concluzia? Doar gălbenușul poate fi mâncat crud, albușul niciodată”, scrie Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel