Sari la conținut

Totul despre ouă: tipuri, nutriție, beneficii pentru sănătate, măsuri de precauție

ou să fie sănătos
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ouăle - o adevărată sursă de proteină

Totul despre ouă. Ouăle sunt printre cele mai universale și mai versatile capse dietetice. Ouăle de găină sunt cel mai popular soi din Statele Unite, dar și de la noi în țară

Cu toate acestea, diverse culturi din întreaga lume mănâncă ouă de la alte păsări, cum ar fi rațele, struții și prepelițele.

Complexitatea ouălor le permite să aibă o serie de funcții în alimente, oferind în același timp nutrienți necesari pentru o sănătate optimă.

Oul este alcătuit din două treimi albuș de ou și o treime de gălbenuș. Albușurile de ou sunt etichetate clasic ca „alimente dietetice”, deoarece sunt sărace în calorii, fără grăsimi și bogate în proteine.

Pe de altă parte, gălbenușul de ou este demonizat pentru conținutul său ridicat de colesterol.

Cu toate acestea, cercetări recente arată că colesterolul din alimente nu se corelează neapărat cu nivelul colesterolului din sânge.

Prin urmare, este mai important să optimizați tipul de grăsime din dietă decât să minimalizați colesterolul din dietă.

În timp ce un gălbenuș mare conține 1,5 grame de grăsimi saturate, are și 3,5 grame de grăsimi sănătoase, nesaturate, inclusiv grăsimi omega-3. Prin urmare, gălbenușurile de ou pot fi incluse în siguranță într-un plan de dietă sănătoasă pentru inimă.

Valoarea nutrițională a ouălor

Cu doar 70 de calorii, un ou furnizează 12% din valoarea zilnică a proteinelor. Ouăle au una dintre cele mai mari valori biologice, de 93,8%. Aceasta înseamnă că furnizează aminoacizi într-un model aproape exact potrivit cu ceea ce are nevoie corpul.

Mai mult, ouăle sunt bogate în riboflavină, biotină, vitamina B12, iod, seleniu și colină. Ouăle oferă, de asemenea, vitamina D, vitamina A, folat, fosfor, grăsimi omega-3 și antioxidanții luteină și zeaxantină.

Avantajele consumului de ouă

Ouăle oferă o varietate de substanțe nutritive și, prin urmare, au multe beneficii pentru sănătate.

  1. Îmbunătățesc funcția creierului

Lecitina găsită în gălbenușurile de ou este alcătuită din acid gras, o grupare fosfat și colină. Aportul adecvat de colină este asociat cu o mai bună memorie și abilități de învățare.

Colina și vitamina B12 participă la reacția chimică care previne acumularea de homocisteină în organism, reducând astfel riscul bolii Alzheimer

  1. Ajutor în menținerea unei greutăți sănătoase

Mulți oameni consideră că consumul de ouă îi ajută să se simtă mai mulțumiți în urma unei diete hipocalorice. Acest lucru le permite să slăbească fără să se simtă flămânzi și lipsiți.

Ouăle sunt bogate în nutrienți, furnizează proteine de înaltă calitate și contribuie la calitatea generală a dietei. Proteinele de înaltă calitate, precum cele găsite în ouă, favorizează menținerea masei musculare în timpul pierderii moderate în greutate.

  1. Promovează o sarcină sănătoasă

Multe dintre substanțele nutritive necesare pentru hrănirea embrionului de pui beneficiază și de un făt uman în timpul sarcinii.

Colina este necesară pentru reproducerea celulelor, creșterea și dezvoltarea creierului.

  1. Consolidați oasele

Calciul, laptele, fosforul și vitamina D sunt importante pentru construirea și menținerea oaselor puternice. Un ou furnizează 15% din valoarea zilnică a fosforului și 6% din valoarea zilnică a vitaminei D.

Un studiu din 2018 a constatat că consumul zilnic de ouă a fost asociat cu o densitate osoasă mai mare la adolescenții de 13 ani.

  1. Îmbunătățesc starea de spirit

Nivelurile scăzute de vitamine B sunt asociate cu depresia. Ouăle sunt o sursă fiabilă de B12 și alte vitamine B.

De asemenea, s-a constatat că grăsimile omega-3 reduc depresia. Studiile arată că 1,5-2 grame de grăsimi omega-3 pe zi îmbunătățesc în mod eficient starea de spirit.

*

Ouăle adaugă proteine de înaltă calitate și o serie de substanțe nutritive la o dietă bine echilibrată și sănătoasă.

Având în vedere numărul de beneficii pentru sănătate și utilizările ouălor în bucătărie, nu este de mirare că sunt consumate și iubite în întreaga lume.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel