Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic, despre beneficiile dovleacului: Excelent în cura de slăbire și campion la conținutul de vitamine

Dovleac beneficii. Una dintre cele mai răspândite legume, dovleacul este bogat în antioxidanţi şi vitamine. Este sărac în calorii şi conţine vitamina A, flavonoizi polifenolici şi caroten din abundenţă.

Datorită cantităţii însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.

Mihaela Bilic, despre beneficiile dovleacului

”Bogat în fibre, vitamine din grupul B, glucide cu absortție lentă și minerale (fier, zinc, potasiu), dovleacul are efect antioxidant, de reglare a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a dispoziției (afectată de nopțile lungi). Dar, principala virtute nutrițională a dovleacului este conținutul mare de betacaroten, un pigment portocaliu cu funcție de vitamina A.

Vitamina A este o vitamină antioxidantă cu rol în menținerea elasticității și frumuseții pielii. Sursele alimentare de vitamina A sunt ficatul și grăsimea din lapte, dar există și o formă vegetală de vitamina A: betacarotenul din legumele și fructele de culoare portocalie. Dovleacul este campion la conținutul de provitamina A, o felie aduce dublul rației zilnice: 4000 micrograme de betacaroten,”a explicat dr. Mihaela Bilic.

Cel de-al doilea ingredient important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât şi a cancerului.

Rețetă și calorii dovleac copt cu miere și scorțișoară

Mierea şi scorţişoara au de asemnea proprietăţi excelente de vindecare , datorită multitudinii de elemente pe care le conţin fiecare: vitamine, substanţe minerale, zaharuri, enzime, acizi organici, antioxidanţi.

”Copt la cuptor cu un pic de scorțișoară, dovleacul este un excelent desert pentru cei aflați la cura de slăbire. O felie de dovleac (200g) conține 3g fibre, 2mg fier, 450 mg potasiu și numai 80cal. Iar semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de vitamina E, fibre și acizi grași esențiali Omega 6,” adaugă medicul nutriționist.

Această combinaţie ajută la prevenirea cancerului şi a afecţiunilor inimii şi că reglează funcţiile sistemului digestiv. De asemenea, scorţişoara acţionează asupra zahărului din sânge, contribuind la eliminarea lui înainte de a fi transformat în grăsime.

Mod de preparare

Ingrediente: dovleac, scorţişoară, miere, coajă de lămâie.
Mod de preparare: se taie dovleacul în bucăţi mai mari, în forma dorită, apoi se aşază într-o tavă unsă cu ulei apoi se bagă în cuptorul încins, la foc mic. Se coace cca 30 – 35 minute. După ce s-a mai răcit se unge cu miere şi se presară scorţişoara şi coaja de lămâie.

 

Recent Posts

Horoscop de weekend 3-6 mai: Surprize mari pentru zodii

Horoscop de weekend 3-6 mai: Surprize mari pentru zodii. Pentru Berbec, eforturile fizice aduc armonie…

16 minute ago

Sunt probleme cu pensiile: Mulți nu și-au primit banii înainte de Paște. Ce decizie s-a luat

Probleme cu pensiile românilor. Autoritățile spuneau că toți pensionarii își vor primi pensia înainte de…

46 de minute ago

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple pe care un…

o oră ago

Medic: Nici cea mai grasă carne nu îți va crește colesterolul dacă o mănânci cu asta

Friptura de miel este vedeta zilei de Paște și este nelipsită de pe mesele românilor…

2 ore ago

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile,…

2 ore ago

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic