Sari la conținut

Alimente care nu trebuie consumate atunci când suferi de GASTRITĂ

Arsuri la stomac
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Arsurile la stomac, semn de cancer

Gastrita este o inflamație a mucoasei gastrice, care este stratul de celule care căptușește stomacul pe interior, protejându-l de aciditatea sucurilor gastrice.

Cauzele care generează această boală sunt diverse. Potrivit informațiilor oferite de Sanitas, acțiunea unor medicamente, în special antiinflamatoare, poate afecta această afecțiune, precum și o infecție cauzată de bacteria Helicobacter pylori, care poate provoca chiar și un ulcer gastric; Consumul excesiv de alcool, supunerea la stres excesiv, de asemenea, agravează afecțiunea.

Există factori care cresc riscul ca o persoană să sufere de această boală, de exemplu, o infecție bacteriană. Deși cea cauzată de Helicobacter pylori este una dintre cele mai frecvente, doar unele persoane infectate dezvoltă gastrită sau alte afecțiuni ale sistemului digestiv superior.

Dieta este importantă pentru combaterea gastritei. In cazul in care suferiti de aceasta afectiune, recomandarile medicale trebuie urmate cu atentie.

Medline Plus subliniază câteva dintre cauzele acestei boli:

Cel mai comun:

  • Anumite medicamente, cum ar fi acidul acetilsalicilic (aspirina), ibuprofenul sau naproxenul și alte medicamente similare.
  • Consumul excesiv de alcool.
  • Infecția stomacului cu o bacterie numită Helicobacter pylori.

Cele mai puțin frecvente:

  • Tulburări autoimune (cum ar fi anemia pernicioasă).
  • Refluxul bilei în stomac (reflux biliar).
  • ubstante caustice sau corozive (cum ar fi otravurile).
  • stres extrem
  • Infecția virală, cum ar fi citomegalovirusul și virusul herpes simplex (apare mai des la persoanele cu sistem imunitar slab).

Simptomele gastritei includ următoarele:

  • Disconfort sau durere pulsantă sau arsătoare (indigestie) în partea superioară a abdomenului, care se poate agrava sau ameliora odată cu mâncatul.
  • Greaţă.
  • vărsături
  • Senzație de sațietate în abdomenul superior după masă.

În cazul în care prezentați următoarele simptome, ar trebui să consultați și un medic:

  • Durere în abdomenul superior sau în abdomen care nu dispare.
  • Scaune negre sau gudronoase.
  • Vărsături cu sânge sau material care arată ca zaț de cafea.

Alimente care nu trebuie consumate atunci când suferi de GASTRITĂ

Tua Saúde arată ce alimente trebuie evitate dacă suferi de gastrită. Lista include alimente care se caracterizează prin digestie dificilă, fiind procesate și având conservanți care irită stomacul.

  • Supe deshidratate și tăiței instant (mâncăruri care vin deja pregătite și trebuie doar încălzite sau făcute într-o ultimă etapă).
  • Alimente congelate, cum ar fi pizza sau nuggets.
  • Mâncare fast food.
  • Gustări sărate (gustări).
  • Zahăr.
  • Alimente rafinate precum prăjiturile și prăjiturile.
  • Bauturi alcoolice.
  • Băuturi răcoritoare.
  • sucuri pasteurizate.
  • Cafea.
  • Ceaiuri: verde, matcha și negru.
  • Sosuri (nepreparate acasă).
  • Smântână, cremă de lapte, înghețată, lapte condensat și margarină.
  • Brânzeturi galbene și prelucrate (mozarella, cremă de brânză, provolone).
  • Alimente procesate precum cârnați, slănină, șuncă, salam.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel