Sari la conținut

Mihaela Bilic: fructul care are efect antistres și scade tensiunea arterială

Mihaela Bilic, medic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic
Dr, Bilic dezvăluie cum se face clătita perfectă

Banana este un fruct ce provine din zona de Sud-Est a Asiei, dar care, in prezent, este cultivat in multe zone calduroase de pe glob. Exista mai multe soiuri de banane, de dimensiuni diferite, cu nuante ce variaza de la verde la galben, iar unele rare sunt rosii. In acest articol iti prezentam beneficiile si proprietatile acestui fruct, precum si cand se recomanda evitarea consumului sau.

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, bananele dau o stare de bine la nivel cerebral și stabilizează nivelul glicemiei în sânge. Acestea scad tensiunea arterială, colesterolul și au efect antistres.

„Banana, un anti-stres natural

E mai putin important daca Alexandru cel Mare sau Marco Polo a adus bananele in Europa. Important este ca banana e mai mult decat un fruct, e alimentul de bază pentru milioane de persoane care trăiesc la tropice. Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, dupa citrice, ca si volum de consum mondial.

De ce trebuie sa ne reîmprietenim cu banana, dupa ce ani de zile am acuzat-o că îngrașă? In primul rând pentru că banana are 100cal, adică puțin mai mult decat o felie de pâine. Apoi pentru ca e alcalină si nu stimulează apetitul, cum face majoritatea fructelor.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

O banana de 120g are 25g glucide, cu cât e mai necoaptă, cu atât conține mai mult amidon, nu zahăr. Si mai important este aportul de magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna functionare a sistemului nervos, cardiovascular, muscular, digestiv si urinar. Banana are efect antistres, scade tensiunea arterială, colesterolul din sînge și riscul de crampe musculare. Și pentru că are mult fier, o putem numi aliment antianemic.

Banana este fructul care contine triptofan natural, un precursor de serotonină cu efect de liniștire, dă stare de bine la nivel cerebral. Asocierea cu vit. B6 favorizează sinteza de serotonină și conversia glucidelor in glucoză, cu stabilizarea nivelului glicemiei în sânge. Deci banana calmează și mintea și apetitul! Banana este un fruct ușor de digerat și nu dă alergii, e optiunea ideală in diversificarea alimentatiei la sugari, gustarea perfectă pentru copii si sursa de energie pentru sportivi.”, a scris Mihaela Bilic.

Cum trebuie să fie banana

„Cum trebuie să fie o banană? Coaptă nici prea mult nici prea putin, cu extremitățile verzi si mijlocul galben. Însă banana necoaptă are avantajul că reglează digestia și tratează diareea. Amidonul si pectinele pe care le conține au efect prebiotic, repară și regenerează intestinul. Este o vorba de un tip special de amidon care nu se poate absorbi, dar ajunge în colon și este folosit ca substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice care asigură echilibrul digestiv.

Banana este un fruct climateric, care se coace și după ce a fost cules. Gradul de coacere nu afectează conținutul caloric, însă modifică indicele glicemic: de la 35, cât are banana verde, crește la 50 pentru banana bine coaptă. Cantitatea de pectine și de amidon rezistent este mai mare în banana verde, gustul este fad și se digeră mai greu. În schimb banana coaptă conține mai mult zahăr, este mai dulce și mai ușor de digerat.

Greu de spus care este banana ideală, dar rețineți: banana e bună și pentru foame și pentru energie și pentru siluetă și pentru starea de bine!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: