Sari la conținut

Mihaela Bilic: dulcele de post care ne amintește de tradițiile bunicilor. „Nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică”

Dr. Bilic
Sursă foto: facebook/mihaelabilic
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne imbatraneste

Halva este un desert popular si delicios care poate fi considerat o sursa de energie pentru activitatile zilnice. Este o reteta traditionala din Orientul Mijlociu si Asia de Sud, si este foarte apreciata in intreaga lume. Aceasta este facuta in principal din seminte de susan, fiind indulcita cu zahar sau miere si adesea aromatizata cu vanilie, ciocolata sau alte arome. Uneori sunt adaugate si alte ingrediente, cum ar fi nuci, migdale, stafide sau fructe uscate.

Halva este bogata in nutrienti si poate oferi o sursa de energie, deoarece semintele de susan contin grasimi sanatoase, proteine si fibre. Acestea pot ajuta la mentinerea nivelului de energie pe parcursul zilei.

De asemenea, halva este o sursa buna de calciu, fier si vitaminele B si E. Cu toate acestea, este important ca acest desert sa fie consumat in cantitati moderate, deoarece este un aliment dens caloric si poate contine cantitati semnificative de zahar sau grasimi adaugate.

Persoanele care urmeaza o dieta stricta sau au anumite conditii medicale ar trebui sa consulte un specialist in nutritie inainte de a include halva in alimentatia lor.

Nutriționista Mihaela Bilic ne readuce în atenție acest desert tradițional, pe care bunicii îl consumau cu precădere în perioadele de post, dar care este extrem de bogat în calorii.

Mihaela Bilic: nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Halvaua, aliment sau desert?

Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40%grasime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui🌻

Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr(33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale.

Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahar si calorii, 30g ajung- adică o felie cât 3 degete!

Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva… măcar și in amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: