sâmbătă, decembrie 5, 2020
Elena Oceanu

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a descris într-o postare pe Facebook experiența neplăcută pe care a avut-o la cumpărături.  

Aseară târziu rătăceam pierdută printre rafturile unui supermarket pustiu, când am avut o revelație: nu e deloc ușor să faci cumpărături! Și aici nu mă refer la efortul fizic în sine (deși poate fi o formă bună de mișcare), ci la alegerea unui produs alimentar de pe raft. Nu căutam mare lucru, dar mi-am dat seama că nu e deloc simplu să găsești un aliment…simplu! Vroiam pâine care să nu conțină grăsime, sos de roșii care să nu aibă amidon, conservă de pește doar cu saramură etc…
Ei bine, m-am umplut de nervi și frustrare, am început să vorbesc singură printre rafturi certându-mă nici eu nu știu cu cine “De ce faceți asta?”, întrebam retoric industria alimentară, “de ce puneți cu nemiluita amidon/zahăr și grăsime în toate produsele?” Cum e posibil ca un banal sos de roșii să ajungă de la 35cal (când e făcut doar din roșii) la 98cal? De ce există humus cu 18 grame grăsime, cănd ar fi suficiente 6-7g%? Cum de macroul în sos tomat conține de 2 ori mai multă grăsime decât peștele în sine și 2 lingurițe de zahăr adăugat?
M-am simțit neputincioasă, păcălită, dezamăgită. Există sute de produse pe rafturi, pare o diversitate și o abundență copleșitoare, dar în final nu e decât o junglă în care ești pierdut. Etichete scrise atât de mic încât să fie imposibil de citit, pentru a ascunde în ambalaje frumos colorate cantități nejustificate de amidon/zahăr și grăsime vegetală. De fapt o justificare există, să fie ieftin și gustos! Dacă mie mi-a fost așa de greu, nu pot sa nu mă întreb: voi cum vă descurcați?!

Parteneri