Sari la conținut

Mihaela Bilic, nutriționist: A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos. Includeți în meniu unt, pește gras, brâzeturi și oleaginoase

Sursă foto: YouTube Vorbește Lumea
Previziuni astrale pentru prima jumătate a lunii decembrie

Mihaela Bilic a explicat ce ar trebuie să mâncăm atunci când vrem să slăbim. A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, atenționează nutriționistul.

„Stomacul este organul responsabil de sațietate. Știm că ne-am săturat atunci când stomacul este plin. Însă contează cu ce l-am umplut, nu e totuna să fie plin cu salată verde sau cu ciocolată.

Cel mai curios lucru legat de stomac este că nu știe să numere caloriile. Pentru el contează doar volumul alimentelor. Și dacă ne închipuim că stomacul are capacitate egală cu 2 pumni, haideți să vedem de câte calorii este nevoie ca să fim sătui.

Densitatea calorică este o noțiune de bază în nutriție. Ea reprezintă raportul dintre conținutul de calorii și volumul unui aliment.

Cu cat densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare. Cașcavalul de exemplu are volum mic și calorii multe, 1/2kg de cașcaval înseamnă o rotiță cat un pumn și aproape 400 cal.

Oleaginoasele de tip semințe, nuci, migdale sau ciocolată sunt și ele exemple de alimente cu densitate calorică mare: 100 g (cât încape într-un pumn) înseamnă 650 cal. Toate produsele uscate și deshidratate, fie că e vorba de mezeluri, biscuiți sau sticksuri au în medie 450cal/100g.

Cum arată 500 de calorii în stomac

La polul opus se află alimentele pline de apă, care au volum mare și calorii puține. Fructele și legumele, laptele și iaurtul, ciorba și salatele sunt produse cu densitate calorică mică. Și produsele umflate cu aer de tipul pâine albă, pufuleți sau înghețată au densitate calorică mică.

Cum arată 500cal în stomac? Dacă este vorba de ulei, atunci sunt câteva linguri. Uleiul conține 100% grăsime, are cea mai mare densitate calorică și 900cal/100g.

Cașcavalul și ciocolata ocupă și ele un volum mic, deși conțin multe calorii. Dacă ținem la siluetă, cel mai sigur e să umplem stomacul cu legume, au volum mare și sub 30cal/100g.

Cartofii, rădăcinoasele, pastele fierte, orezul, pâinea și mămăliga sunt și ele eficiente pentru sațietate. Carnea și peștele conțin 70% apă în timp ce mezelurile și afumăturile sunt de 2 ori mai concentrate în calorii.

„E înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete”

Concluzia? Dacă țineți la sănătate și la siluetă, e înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete și mâncare gătită. Tot ce este deshidratat, ultra procesat și ambalat înseamnă calorii multe într-un volum mic.

Să vă săturați cu snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii decât dacă ați fi umplut stomacul cu pâine și cartofi fierți.

Alegeți alimente simple, cat mai aproape de forma în care le-a făcut natura. Mai bine carne decât mezeluri, mai bine lactate decât brânzeturi, mai bine înghețată decât biscuiți.

Valoarea nutritiva este o altă noțiune de care trebuie să țineți cont. Pe lângă concentrația în calorii a unui produs, contează și calitatea nutrienților pe care acesta îi conține.

Aceleași 500 cal pot proveni din prăjituri, cartofi prăjiți și produse de fast-food bogate în zahăr și grăsime, sau din alimente bogate în proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale, precum pește, semințe cereale fructe și legume.

Din grijă pentru siluetă ne concentrăm prea mult asupra numărului de calorii, uitând că există și calorii goale. A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, deci includeți în meniu unt, pește gras, brâzeturi și oleaginoase, chiar dacă sunt bogate în calorii!”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.