Categories: Stil de viaţă

Mihaela Bilic, nutriționist: Dovadă de lipsă a educației alimentare. Oare aveam nevoie de Covid ca să ne oprească din mâncat?!

Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune că „mâncatul în mașină, în mijloacele de transport în comun, la birou sau chiar acasă, în canapea, este o dovadă de lipsă a educației alimentare”.

„Au fost vremuri când oamenii mâncau folosind tacâmuri, așezați la masă, iar mâncarea era gătită. Apoi au venit vremuri în care oamenii au început să mânânce oriunde și oricum, de obicei produse ambalate, care nu necesită lingură sau furculiță.

Pentru silueta și sănătatea noastră aceste noi obiceiuri de consum au fost nefaste: lipsa unui program de masă și mâncatul pe fugă/pe pilot automat, în timp ce faci alte activități, încurajează supraconsumul.”, a scris nutriționistul.

„Există țări în care mâncatul pe stradă e considerat nepoliticos. Există țări în care restaurantele sunt deschise doar între anumite ore, nu mănâncă nimeni la ora 4 după-amiaza și nici înainte de ora 12:00.

Când muncim, muncim, iar când mâncăm, mâncăm

Există țări în care sandvișurile și mâncarea fast-food se consumă fără grabă, într-o pauză de masă respectată de toată lumea. Totul e o chestiune de educație și se bazează pe obiceiuri pe care le-ai văzut în familie, cu care ai crescut.

Mâncatul în mașină, în mijloacele de transport în comun, la birou sau chiar acasă, în canapea, este o dovadă de lipsă a educației alimentare.

Când muncim, muncim, iar când mâncăm, mâncăm- haideți să nu le mai amestecăm. Gresim când avem impresia că putem face mai multe lucruri deodată și nu putem da vina pe lipsa de timp pentru că avem un program de masă haotic!”, a continuat Bilic.

Mihaela Bilic a mai spus că „noroc că a venit amenințarea Covid ca să ne oblige să reconfigurăm obiceiurile de consum.”

„De frica virusului începem să limităm consumul de alimente în locuri publice, improprii pentru luat masa. De la începutul acestui an în Franța a fost interzis consumul de mâncare în sălile de cinema sau de teatru, în incintele sportive și în mijloacele de transport.

Cum e să te duci la film fără să mănânci popcorn? Covid-ul ne obligă! Adio sendvișuri mâncate în avion, în tren sau în metrou, la revedere ronțăieli pe stadion sau la concerte. Se interzice inclusiv consumul de mâncare și băutură în picioare în baruri și restaurante.”, a adăugat Bilic.

„Să mănânci așezat la masă, cu atenția în farfurie și să te bucuri de mâncare cu toate simțurile este cel mai sănătos obicei”

În încheierea postării sale, Mihaele Bilic concluzionează: „nu știu dacă este aberant, amuzant sau doar excesiv, dar astfel de măsuri chiar sunt spre binele nostru.”

„Să mănânci așezat la masă, cu atenția în farfurie și să te bucuri de mâncare cu toate simțurile este cel mai sănătos obicei. În ultimii 50 de ani, datorită produselor ambalate și ultraprocesate, am ajuns să mâncăm non-stop, fără să mai ținem cont dacă ne este foame sau dacă ne-am săturat.

Poate că este un moment bun să reconsiderăm relația cu mâncarea, să-i acordăm locul și respectul cuvenit în viața noastră. Nu suntem atât de fragili încât să nu rezistăm câteva ore fără mâncare.

Faceți curățenie în obiceiurile alimentare și păstrați doar mesele principale, pe care să le luați în siguranță, într-un cadru adecvat. Faptul că am lăsat alimentele să ne invadeze existența a avut ca rezultat explozia problemelor legate de obezitate.

Oare aveam nevoie de Covid ca să ne oprească din mâncat?! Cine știe, cert este că orice lucru rău are și partea lui bună.”, a conchis nutriționistule pe Facebook.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

20 de minute ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

49 de minute ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

o oră ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

2 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

2 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic