miercuri, iunie 29, 2022

Mihaela Bilic, nutriționist, atenționează că nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani.

Nutriționistul a explicat în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la Pro Tv ce putem face pentru a încetini acest proces.

„Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficiența respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen.

Te-ar mai interesa: Speranță pentru persoanele care nu merg. Profesoru...

Această toxicitate se explică prin producția de radicalii liberi în concentrații mari, care depășesc capacitatea antioxidantă a organismului. Aerul pe care-l respirăm în mod obișnuit produce leziuni minime, dar se pot acumula în timp, odată cu înaintarea în vârstă.

Cum să încetinim îmbătrânirea pulmonară?

Cum să încetinim îmbătrânirea pulmonară? Pe lângă renunțarea la fumat, avem două soluții: activitatea fizică și consumul de antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi.

Mișcarea regulată practicată la orice vârstă are un efect miraculos în menținerea și ameliorarea funcțiilor respiratorii. La capitolul alimentație ar trebui să creștem aportul de antioxidanți din fructe și legume. Vitamina A, C și E, alături de pigmenții vegetali se opun îmbătrânirii. Cele cinci porții de fructe și legume recomandate a fi consumate zilnic chiar funcționează.

Te-ar mai interesa: Insectele care terorizează România! Mare atenție...

Există studii care arată că un aport crescut de polifenoli și carotenoide, două clase de fitonutrienti cu proprietăți antioxidante, încetinesc îmbătrânirea pulmonară.

Găsim beta-caroten în toate fructele de culoare verde închis, roșu și portocaliu de la morcovi și ardei gras până la spanac și pătrunjel.

Și licopenul din roșii este tot un pigment din familia carotenoide cu efect de protecție la nivelul pielii și al alveolelor pulmonare. Cât despre vitamina C, cu cât mai multă cu atât mai bine, este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură.

Te-ar mai interesa: Previziunile astrologului: ”Luna iulie dă tonul pe...

Suntem la început de vară, așadar este recomandat să profităm de mișcare și să consumăm din belșug legume, verdețuri și crudități, deoarece sunt benefice pentru siluetă și încetinesc îmbătrânirea.”, a explicat MIhaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private