Sari la conținut

Mihaela Bilic: pericolul din în spatele produselor ambalate. Ce consumăm cu adevărat?

Nutriţionistul Mihaela Bilic a analizat o serie de produse uscate precum covrigei, rondele de pâine la cuptor, chipsuri sau napolitane, pe care obișnuim să le alegem ca şi ronțăială între mese, pentru a vedea câtă grăsime şi cât zahăr conțin.

„Ronțăielile sunt uscate, așa că simțurile noastre nu mai pot evalua, nu mai pot să își dea seama cât de gras sau de dulce este un produs. Că atunci când este uscat îl considerăm pâine goală.

Covrigeii par pâine goală sau această pâine rumenită la cuptor ai crede că nu are decât făină drojdie și apă.

Ei bine în ele avem 15 g de ulei. Uleiul este cel mai concentrat nutrient non caloric per gram, spre deosebire de zahăr care are doar patru. Deci ,considerați cam gram la calorie, 15 g deci 150 de calorii. Deci, nu este pâine goală, nu o mâncați cu relaxare. Are ulei.

Dacă vorbim de pernuțe cu cașcaval și chimen cantitatea de grăsime crește la 25 de g de ulei pentru că, nu e așa, cașcavalul aduce și el grăsimea lui. Nu e pâine goală.

Iar banalul cartofi pe care îl știe toată lumea 90 de calorii bucata. Când îl transformăm în chipsuri, ce se întâmplă? La 100 de grame de chipsuri avem fabuloasa cantitate de 35 de g de ulei. Deci cartoful chips are 450 de calorii, nu doar 90 cât are cartoful simplu.

Câtă grăsime sau cât zahăr se ascund în produsele ambalate

La dulciuri lucrurile sunt și ele interesante. Musli. Dacă credeați până acuma că este vorba doar de niște cereale sănătoase ei bine, sunt ele cerealele, dar au adăugat 15 g de ulei în musli și 25 de g de zahăr. Asta înseamnă musli, de aceea se mănâncă doar două linguri la micul dejun în iaurt.

La biscuiții cu unt avem și zahăr și grăsime în plus, adică 25 de grame de grăsime și 25 de grame de zahăr. Dacă biscuiții sunt cu ciocolată pe lângă cele 25 de grame de ulei sărim la 35 de g de zahăr.

Napolitanele au şi ele aceeași compoziție uluitoare 25 de grame de ulei şi 35 de grame de zahar”, spune nutriţionistul Mihaela Bilic pe pagina sa Facebook.

 Alternativa mai sănătoasă la ronțăieli:

„La ronțăielile sărate avem pâinea cu unt, croissantul, iar la partea dulce un pandişpan, o plăcintă, un orez cu lapte.”

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel