miercuri, decembrie 7, 2022

Mihaela Bilic. Recomandările medicului nutriţionist pentru masa de Revelion. Sarmalele, „farfuria ideală”.

Se știe că sarmalele sunt extrem de apreciat de români. Din păcate, pot fi o bombă calorică, inclusiv pentru omul sănătos, în funcţie de cantitatea de grăsime din carnea tocată.

Celebrul nutriționist Mihaela Bilic recomandă pentru toți cei care vor să pregătească acest preparat tradițional să folosească carne de porc. „Nu este periculoasă în sine pentru sănătatea, dacă ştim să alegem carnea care nu conţine multă grăsime şi să o preparam astfel încât insulele de grăsime să se topească şi să fie înlăturate”, a dezvăluit Bilic.

Te-ar mai interesa: Cea mai tristă știre din România. O treime dintre ...

„Recomand să tocăm la noi acasă pulpă de porc pentru a face nişte sarmale mai puţin grase. În general, sunt indicate muşchiul, pulpa.
Atenţie! Un gram de grăsime este echivalent cu 9 calorii, adică de două ori mai concentrat din punct de vedere energetic, comparativ cu un gram de zahăr sau de cofeină. În concluzie, fiecare gram de grăsime contează”, a mai spus Mihaela Bilic.

Sarmale. 3 rețete delicioase de sarmale pentru Crăciun

Mihaela Bilic. Sarmalele, „farfuria ideală”

„Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună.

Am găsit această definiție pe rețelele de socializare și recunosc că mi-a plăcut la nebunie. Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele, așa cum este recomandat nutrițional. Sarmalele pot reprezenta un fel de “farfurie ideală” în următoarele condiții:

Te-ar mai interesa: Cipuri implantate în creier. Elon Musk începe test...

  • porția să fie de 3-5 bucăți, nu o oală întreagă
  • carnea tocată să fie din pulpă de porc, care are puțină grăsime
  • să nu fie adăugat la gătit ulei- de niciun fel!!
  • să fie fierte în zeamă de varză/ borș/ suc de roșii
  • smântâna să fie folosită ca decor
  • să fie însoțite de ardei iute din belșug, ajută la stimularea metabolismului

În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă. Ăsta e adevărul, Sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gust și fără miros… de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, este mesajul Mihaelei Bilic, pe pagina sa de Instagram.

Care sunt recomandările medicului nutriţionist pentru masa de Revelion?

  • Câte 3-4 sarmale şi nu 8 sarmale oricât ar fi de dietetice.
  • Nu staţi lipiţi de masă 3-4 ore pentru a savura 6-7 feluri de mâncare, pentru că, evident, nu mâncarea e de vină, ci faptul că am mâncat prea mult şi că nu ne-am mişcat aproape deloc.
  • Vă recomand eşalonarea preparatelor. La micul dejun: antreurile. La prânz, unul-două feluri de mâncare: ciorbă şi sarmale. La cină: eventual, o felie de cozonac. Este o propunere de eşalonare a preparatelor tradiţionale pe tot parcursul zilei, la principalele mese, în aşa fel încât să mâncăm din toate, fără a ne supra încărca stomacul.

„Să nu uităm că, între Crăciun şi Anul Nou, preocuparea noastre este mâncarea. Mâncăm mai mult decât este nevoie. Consecinţele? O indigestie care să ne oprească din a mai mânca, dacă nu am ştiut să ne oprimla timp. Şi, sigur, la cântar, după Sărbători, vom avea neplăcuta surpriză că am luat în greutate 3-4 kilograme”, a mai spus Mihaela Bilic.

Te-ar mai interesa: Monica Pop a răbufnit după ce s-a comentat despre ...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private