Sari la conținut

Mihai Craiu: Nu există risc ZERO, dar nici nu putem ține școlile închise

Mihai Craiu: Nu există risc ZERO, dar nici nu putem ține școlile închise.

Medicul pediatru Mihai Craiu este de părere că, odată cu deschiderea școlilor, este de așteptat și o creștere a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 „în acele comunitați”. Cu toate acestea, medicul susține că școlile trebuie să rămână deschise.

Reputatul medic pediatru a prezentat într-o postare pe contul său de Facebook patru metode de reducere a cazurilor de infecție cu Covid.

„Ultimele dovezi științifice publicate vin să întărească sugestia experților în epidemiologie – contagiozitatea maladiei COVID-19 este dependentă de încărcătura virală din secrețiile pacientului bolnav și nu de intensitatea simptomelor sale.
În contextul deschiderii școlilor este de așteptat să apară o creștere a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 în acele comunitați. Fenomenul este mai degrabă generat de mobilitatea socială decât de școala în sine.
Închiderea școlilor în Elveția, în primăvara 2020, a redus transmiterea comunitară a COVID-19 prin reducerea mobilității cu 21.6%

Mihai Craiu: Nu există risc ZERO, dar nici nu putem ține școlile închise

Deci nu există risc ZERO, dar nici nu putem ține școlile închise. Depinde de noi, adulții, cum manageriem acest „vals” cu noul coronavirus.
Cele mai eficiente unelte pe care le avem sunt 4:
1. Nu ducem la școală copiii ce au semne de boală, oricât de „puțin rău” se simt acei copii.
2. Spălăm/dezinfectăm corect mâinile după ce atingem orice obiect de uz comun.
3. Aerisim frecvent clasele.
4. Purtăm și manipulăm corect masca.
In toate spațiile închise (la ore) există riscul ca un copil asimptomatic (căci 20-30% din copiii cu boală COVID-19 sunt asimptomatici) să fie în contact apropiat cu multe persoane – colegi sau profesori.
Contact apropiat este (după CDC) – „being in contact with a case of SARS-CoV-2 confirmed by PCR within 2 m of distance for more than 15 min” (să te afli în contact cu o persoană confirmată cu Covid, la mai puțin de 2 metri dinstanță pentru mai mult de 15 minute) . Si dacă nu purtăm mască în clase aglomerate sau la sport în sală toți colegii întră în carantină. Sau se îmbolnăvesc… cu un risc statistic de 17%. Adică unul din șase contacți”, este mesajul lui MIhaei Craiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel