miercuri, septembrie 28, 2022

Mihail Gorbaciov a murit. Ultimul lider al Uniunii Sovietice s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o „boală lungă și gravă”.

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a murit marți, la vârsta de 91 de ani. Primul și ultimul președinte al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, părintele perestroikei și unul dintre cei mai importanți lideri politici ai secolului XX, a murit după „o boală gravă și prelungită”, după cum a confirmat Spitalul Clinic Central din Moscova.

Te-ar mai interesa: Un supliment banal poate duce la infarct. Se depun...

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, Gorbaciov și-a petrecut ultimii 20 de ani ai vieții retras din politică, deși se făcea auzit în mod regulat, îngrijorat de noile tensiuni cu Washingtonul.

A întreprins apoi două reforme uriașe

Mihail Gorbaciov a murit. Gorbaciov, care a preluat puterea în fruntea URSS în calitate de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1985, a întreprins apoi două reforme uriașe, glástnost (transparență, în rusă) și perestroika (restructurare), care urmărea să pună capăt opacității regimului sovietic și, respectiv, deschide economia către piață.

Te-ar mai interesa: Trigliceride crescute: semne de avertizare care ap...

Una dintre marile lucrări ale lui Gorbaciov a fost promovarea mai multor tratate cu Casa Albă pentru controlul armelor nucleare.

El a reușit nu numai cu Administrația lui George Bush Sr., ci și cu cea a lui Ronald Reagan, un președinte care cu câțiva ani mai devreme relansase cursa înarmărilor cu Inițiativa sa de Apărare Strategică, un plan cunoscut în anii optzeci sub porecla de „Războiul Stelelor”.

Te-ar mai interesa: Unde doare colonul și de ce apare durerea. Atenție...

Acele progrese pentru evitarea distrugerii nucleare au fost inversate în ultimii ani de ruptură între Kremlinul președintelui rus Vladimir Putin și Casa Albă a lui Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden. În 2021, însuși Gorbaciov a lăudat faptul că actualul președinte american a susținut extinderea tratatului New Start dintre Moscova și Washington, când acesta era pe cale să expire.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Foarte respectat în străinătate, a primit laude de la mari personalități din întreaga lume în multe ocazii, cum ar fi pentru cea de-a 90-a aniversare, când președintele american Joe Biden și apoi cancelarul german Angela Merkel l-au felicitat.

În Rusia, pe de altă parte, de la dispariția URSS în 1991, el a fost văzut ca o figură ambivalentă. Deși el a fost cel care a deschis calea libertății de exprimare, pentru mulți a fost responsabil pentru sfârșitul superputerii și pentru anii cumpliți de criză economică care au urmat.

Te-ar mai interesa: Un virus extrem de comun ar putea ucide cancerul. ...


I s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace

În 1990 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace pentru „încheierea pașnică a Războiului Rece”. Tot el a ordonat încheierea campaniei militare dezastruoase sovietice din Afganistan și a lăsat să cadă Zidul Berlinului.

Potrivit El Tiempo, anii care au urmat dizolvării URSS continuă să fie o traumă pentru mulți ruși care au fost cufundați în sărăcie și s-au confruntat cu haosul politic și cu un război brutal cu Cecenia.

Odată cu venirea la putere a lui Putin în 2000, pentru care dispariția URSS este „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX, Statul se impune societății și readuce puterea Rusiei pe scena internațională.

Pentru Gorbaciov, relațiile cu noii lideri ai Kremlinului au fost mereu complexe, fie că este vorba de primul președinte rus, Boris Elțin, dușmanul său ferm, sau cu Putin, pe care l-a criticat, dar îl vedea drept o oportunitate de dezvoltare stabilă în Rusia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private