Sari la conținut

Milioane de adulți, diagnosticați greșit cu hipertensiune arterială. Semnal de alarmă tras de specialiști

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Hipertensiune arterială. Specialiștii de vârf în domeniul sănătății inimii au cerut să se acorde o atenție sporită modului în care un pacient își ia tensiunea arterială, din cauza temerilor că milioane de americani ar putea fi diagnosticați greșit și medicați greșit din cauza citirilor inexacte.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, împreună cu Asociația Americană a Inimii (AHA) și Colegiul American de Cardiologie, au descoperit un grad alarmant de date greșite ale tensiunii arteriale din cauza locului și modului în care este efectuat testul.

Milioane de adulți, diagnosticați greșit cu hipertensiune arterială. Semnal de alarmă tras de specialiști

O citire precisă poate fi obținută atunci când un pacient este așezat pe un scaun, cu picioarele plat pe podea, cu spatele sprijinit și cu brațul în manșeta tensiunii arteriale plasat pe o suprafață și ținut la nivelul inimii.

Cercetătorii au descoperit că alte metode, cum ar fi administrarea acestuia în timp ce un pacient se află pe o masă de examinare, pot umfla cifrele pentru a oferi citiri mai mari.

„Acest lucru nu este propice pentru luarea exactă a tensiunii arteriale”, a spus cercetătorul Dr. Randy Wexler, medic primar la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio din Columbus.

În cadrul studiului publicat în eClinicalMedicine, 150 de adulți au fost împărțiți în trei grupuri:

  • unuia li s-a măsurat tensiunea arterială pe o masă de examinare cu înălțime fixă și apoi pe un scaun reglabil cu sprijin;
  • altul a avut aceleași teste, dar în ordine inversă;
  • iar al treilea a avut două lecturi făcute în timp ce era doar pe scaun.

Analiza grupată a datelor a constatat că citirile efectuate pe masa de examen au fost considerabil mai mari, cu o medie de 7 mmHg pentru tensiunea arterială sistolica (numărul de sus) și 4,5 mmHg pentru tensiunea arterială diastolică (numărul de jos), decât atunci când același test a fost efectuat cu pacientul pozitionat corect pe un scaun reglabil.

Din acest motiv, cercetătorii cred că milioane de oameni ar putea fi clasificați greșit cu hipertensiune arterială, chiar dacă, în realitate, tensiunea lor arterială se află într-un interval normal, sănătos.

Acest lucru poate duce la administrarea pacienților de medicamente pentru a-și gestiona tensiunea arterială, atunci când nu este deloc necesar.

Poziția corectă, extrem de importantă

În afară de efectele secundare, medicația poate duce la pacientul să dezvolte hipotensiune arterială, atunci când tensiunea arterială scade prea mult. Acest lucru poate provoca amețeli, amețeli și leșin, ceea ce este deosebit de grav pentru adulții în vârstă care se confruntă cu un pericol crescut de cădere.

„Oamenii s-ar putea să nu fie nevoie să ia atât de multe medicamente, ceea ce are efecte secundare”, a spus Wexler. „Este foarte important să existe măsurători bune și precise ale tensiunii arteriale.”

Cercetătorii subliniază, de asemenea, necesitatea ca personalul medical să aibă timp să poziționeze corect un pacient. Ei au descoperit că furnizorii de asistență medicală primară ar avea nevoie de mai mult de 26 de ore pe zi pentru a urma toate ghidurile corecte de prevenire și îngrijire a bolilor cronice.

Între timp, cercetătorii speră că acest studiu va crește gradul de conștientizare în rândul pacienților, să urmeze măsuri simple, cum ar fi menținerea picioarelor pe pământ, sprijinirea brațului de testare și grijă să nu vorbească în timpul evaluării.

„Trebuie să ne asigurăm că măsurăm corect tensiunea arterială și o tratăm corect”, a spus dr. Jordana Cohen, medic nefrolog la Penn Medicine din Philadelphia, care nu a fost implicat în studiu, potrivit newatlas.com.

„Sistemele de sănătate trebuie să acorde prioritate acestui lucru. Trebuie să-i convingem că este inteligent din punct de vedere economic să facă acest lucru, deoarece va duce la rezultate mai bune”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel