Sari la conținut

Mineralul care asigură buna funcționare a organismului de la creier la mușchi, până în ADN

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Astenia de toamnă afectează serios calitatea vieții

Mineralul acesta este esențial în buna funcționare a organismului uman. Asigură atât sănătatea fizică, cât și cea mentală, plus că ne ajută să ne păstrăm rezervele energetice.

Este mineralul conținut de substanţa numită hemoglobină, ce se găseşte în celulele roşii ale sângelui. Hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni în întregul organism.

Creierul are nevoie de oxigen pentru concentrare, iar muşchii îl folosesc pentru producerea de energie fizică. Este vorba de Fier (Fe), mineralul necesar pentru menţinerea unui sistem imunitar sănătos, care vă ajută să combateţi infecţiile.

Cum simțim lipsa de fier:

  • oboseala cronică
  • durerea de cap
  • iritabilitate
  • paloarea
  • leziuni la colțurile gurii
  • căderea părului
  • unghii fragile
  • intoleranța la frig

Fierul este folosit în majoritatea proceselor care fac posibilă funcționarea corpului uman: de la creier la mușchi, până în ADN. Fierul este utilizat pentru transportul oxigenului în celulele roșii din sânge şi pentru depozitarea oxigenului în țesuturile musculare.

De asemenea, fierul este esențial în producerea energiei de care are nevoie creierul zi de zi . O parte din energie este folosită în formarea de noi sinapse între celulele nervoase, pe lângă menținerea în funcțiune a celor deja existente.

Rolul fierului este de a asigura funcționarea optimă a sistemului imunitar și folosește la transportul oxigenului în celulele roșii; fierul este implicat în procesele de creștere și regenerare a celulelor, în producerea de energie, în dezvoltarea și funcționarea creierului și funcționarea optimă a mușchilor.

Cauzele și consecințele lipsei de fier?

Lipsa de fier este determinată în principal de pierderi de sânge și de un regim alimentar sărac în fier, iar consecințele sunt imunitatea scăzută și capacitatea de efort redusă, concentrare scăzută, eficacitate redusă la locul de muncă.

”E important să înțelegem consecințele carenței de fier asupra bunei funcționări a organismului. Fierul este un element mineral vital dezvoltării sistemului nervos, care asigură organismului energia de care are nevoie zilnic și un micronutrient esenţial pentru funcţia imunitară, metabolismul muscular şi funcţionarea creierului. Este foarte important ca oamenii să meargă periodic la medicul de familie, atunci când simt că ceva nu este în ordine. De multe ori, în spatele unei stări generale mai proaste, a faptului că se simt obosiți tot timpul sau nu au suficientă energie, stă o problemă de sănătate. Cu cât află mai din timp de problema respectivă, cu atât sunt șanse mai mari să o corecteze mai repede și să-și recapete starea de bine.” a declarat Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Vicepreședinte, Societatea Națională de Medicina Familiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel