Sari la conținut

Mini-accident vascular cerebral. Acestea sunt simptomele pe care le-ați avut fără să vă dați seama

accident vascular cerebral
Sursa foto: arhiva Doctorul Zileui
AVC cauzat de stres

Mini-accident vascular cerebral. Un miniaccident vascular cerebral, cunoscut și sub numele de atac ischemic tranzitoriu (AIT), apare atunci când există o întrerupere temporară a alimentării cu sânge a unei părți a creierului, adesea din cauza unui cheag de sânge.

Unul din cinci persoane care prezintă simptome suspectate va avea un accident vascular cerebral complet în decurs de 90 de zile.

Simptomele care trădează un accident vascular cerebral

Mulți oameni experimentează un așa-numit mini-accident vascular cerebral înainte de a experimenta un accident vascular cerebral mai puternic și nici măcar nu își dau seama de asta, adică. nu pot recunoaște semnele de avertizare.

„Oficial, afecțiunea se numește atac ischemic tranzitoriu sau AIT pe scurt. Cifrele arată că unul din cinci persoane care suferă de simptome suspectate de un accident vascular cerebral mic va suferi un accident vascular cerebral în întregime în decurs de 90 de zile. Simptomele unui AIT sunt similare. la semnele unui accident vascular cerebral, care durează de obicei câteva minute din cauza întreruperii alimentării cu sânge a unei părți a creierului”, spune dr. Larry Goldstein, co-director al Institutului de neuroștiință din Kentucky.

Simptomele de avertizare

AVC
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele de avertizare ale unui ministroke includ probleme de echilibru, pierderea vederii, amorțeală și furnicături faciale, slăbiciune la braț și probleme de vorbire. Unul dintre cele mai frecvente semne ale unui minioc este dificultățile de echilibru și slăbiciunea. „De obicei, se poate întâmpla pe o parte a corpului”, spune Dr. Hardik Amin de la Yale New Haven Hospital, specialist în accident vascular cerebral și profesor de neurologie.

Semn AVC: pierderea vederii la unul sau ambii ochi

Unii pot prezenta, de asemenea, pierderea vederii la unul sau ambii ochi sau vedere dubla, a spus dr. Larry Goldstein.

„Asta nu înseamnă neapărat că nu vei vedea nimic. Vederea dublă, cunoscută sub numele de diplopie, este o afecțiune în care poți vedea două imagini ale unui obiect în timp ce te uiți la el”, spune dr. Goldstein.

Un alt simptom al unui ministroke este o cădere a feței sau pierderea controlului muscular pe o parte a feței. Este posibil să simțiți amorțeală, este posibil să aveți dificultăți în a zâmbi sau a mișca părți ale gurii.

Deși un accident vascular cerebral are de obicei alte simptome, este foarte important să fii verificat imediat, chiar dacă aceasta este singura problemă pe care o ai, a adăugat expertul. Slăbiciunea brațului este un alt posibil semn de avertizare al unui accident vascular cerebral mic, spune dr. Goldstein.

„Atunci ridicarea unui obiect poate fi o sarcină dificilă, mai ales dacă nu ai mai avut probleme cu acesta. Acest simptom apare de obicei și pe o parte a corpului”, spune specialistul.

Când vine vorba de un mini-accident vascular cerebral, este posibil să aveți dificultăți în a vorbi sau a găsi cuvintele potrivite. Cuvintele pot fi neclare sau confuze, ceea ce oamenii apropiați probabil le vor observa.

„Un mini-accident vascular cerebral este o urgență de sănătate și oricine se confruntă cu una ar trebui să beneficieze de asistență medicală imediată. Vestea bună este că riscul de accident vascular cerebral poate fi redus dramatic cu un tratament țintit”, explică dr. Goldstein.

Tratarea afecțiunilor precum placa în artere, aritmiile cardiace, hipertensiunea arterială, diabetul și alte probleme poate reduce dramatic riscul unui viitor accident vascular cerebral, care poate duce la dizabilitate severă sau chiar deces, spun medicii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel