Sari la conținut

Ministerul Educației vrea să trimită părinții la cursuri. Citește AICI ce urmează să studieze peste 2 milioane de părinți, până în 2030

ADHD-ul, corelat cu boli hepatice, pulmonare și obezitate
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Autorii studiului subliniază importanța monitorizării atente a pacienților cu ADHD care dezvoltă boli cardiace, insuficiență hepatică și hipertensiune.

Ministerul Educației vrea să trimită părinții la cursuri. Citește AICI ce urmează să studieze peste 2 milioane de părinți, până în 2030.

Potrivit proiectului „Părinți educați, copii fericiți”, aproximativ 8 din 10 părinți sau reprezentanți legali ar urma să participe la programe de educație parentală până în anul 2030, pe durata aceste strategii.

Ministerul Educației vrea să trimită părinții la cursuri

Ministerul Educației a lansat în consultare publică Strategia Națională „Părinți educați, copii fericiți”. Una dintre prevederile ei este acea ca părinții să participe la cursuri de educație parentală în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învățământ.

În primul an, numărul părinților instruiți ar ajunge la 150.000, iar până în 2030 (perioadă acoperită de strategie), numărul acestora ar fi de aproximativ 2.250.000.

Cursurile cu părinții ar urma să fie ținute de formatori, însă ele nu vor fi obligatorii.

„Slaba informare a părinţilor din mediile dezavantajate privind creşterea şi îngrijirea copiilor are drept consecinţă neglijarea copilului în toate formele ei de manifestare – fizică, educaţională, emoţională şi de sănătate mintală, precum şi lipsa de supraveghere adecvată –, factori care, alături de mortalitatea infantilă, sărăcie si malnutriţie, afectează un număr semnificativ de copii şi familiile acestora”, se arată în strategia naţională „Părinţi educaţi, copii fericiţi”.

Alte motive care au determinat autorităţile să iniţieze acest proiect ţin:

  • de fenomenul părinţilor plecaţi la muncă în străinătate,
  • de numărul crescut al sarcinilor în rândul adolescentelor,
  • de căsătoriile timpurii în comunităţile sărace, marginalizate,
  • de numărul crescut al copiilor abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi.

Citește AICI ce urmează să studieze peste 2 milioane de părinți, până în 2030

„Toate acestea reprezintă probleme grave care afectează mulţi copii şi tineri. Succesul şcolar şi în viaţă se construieşte nu doar pe activitatea de predare-învăţare-evaluare de la clasă, ci are ca fundament stimularea stării de bine de acasă şi de la şcoală, atitudinea familiei şi comunităţii faţă de învăţare, precum şi importanţa pe care familia o acordă educaţiei.

Ciclurile multigeneraţionale de eşec educaţional, atât de frecvente în unele medii dezavantajate din România, sporesc inechitatea şi reduc şansele de succes ale copiilor.

Aceste cicluri de eşec pot fi întrerupte doar prin implicarea părinţilor, a familiilor în actul educaţional, în crearea unei atitudini pozitive faţă de învăţare şi faţă de valoarea adăugată pe care educaţia o poate avea în viaţa tuturor”, se argumentează în document.

Stilurile parentale pot fi educate, învăţate, ajustate şi adaptate în funcţie de nevoile copilului. „Un stil parental pozitiv presupune practici parentale, care pot fi învăţate şi exersate de către părinţi, pentru supervizarea şi monitorizarea copilului, creşterea autonomiei şi controlul comportamentelor copilului, construirea unor aşteptări realiste faţă de copil”, potrivit documentului mai sus citat.

Eugen Ilea, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, susţine că documentul pus în dezbatere publică nu a fost discutat înainte cu partenerii din educaţie şi că este nevoie ca el să fie studiat în amănunt.

„Doar am răsfoit strategia şi pot să vă spun că, deocamdată, ce am văzut acolo este pur şi simplu o enumerare de principii, de norme, nicidecum, concret, ce activităţi şi ce presupune punerea în practică a unei astfel de strategii”, notează Eugen Ilea.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel