Sari la conținut

Ministerul Sănătăţii a semnat un protocol care garantează accesul pacienţilor români la tratamente de ultimă generaţie

Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului  pacienţilor la tratamente în anul 2013. Pe baza acestui Protocol, Ministerul Sănătăţii va propune Guvernului României încheierea unui memorandum în cursul lunii aprilie, care să reprezinte un angajament al ambelor părţi pe termen mediu şi lung.

,,ARPIM consideră că acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ către un mediu de afaceri predictibil şi sustenabil economic, în care pacienţilor români să li se garanteze accesul mai bun la toate tratamentele existente care să le permită o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă. Acest protocol reprezintă un angajament pe termen scurt al ambelor părţi de a asigura sistemului de sănătate un mediu economic şi financiar stabil. Memorandumul urmează să acopere aceleaşi aspecte pe termen mediu şi lung”, a declarat Makis Papataxiarchis, Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Protocolul abordează principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative in România: directiva plăţilor întârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite, metodologia de stabilire a preţurilor şi taxa clawback. Pentru fiecare dintre aceste aspecte Ministerul Sănătăţii şi ARPIM au agreat un calendar şi un mecanism de lucru pentru perioada următoare.

În ceea ce priveşte directiva plăţilor întârziate, ARPIM susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a implementa un calendar de eşalonare a plăţilor datoriilor până la sfârşitul anului 2014 astfel încât să nu se realizeze o presiune financiară care să nu poată fi suportată de sistemul sanitar. Prin urmare, 2/3 din facturile emise înainte de implementarea Directivei vor fi plătite până la sfârşitul anului 2013, urmând ca restul de 1/3 să fie achitate până la sfârşitul anului 2014. Facturile emise după data de implementare a Directivei vor avea termene de plată care vor descreşte treptat până la 180 de zile la sfârşitul anului 2013 şi până la 60 de zile la finele anului 2014.

Referitor la actualizarea listei de medicamente compensate, Ministerul Sănătăţii va finaliza până la sfârşitul lunii martie metodologia de introducere a noi medicamente pe listă, astfel încât de la 1 iulie 2013 pacienţii să poată avea acces la medicamente de ultimă generaţie care sunt disponibile în Europa de mai bine de 6 ani. De asemenea, începând cu 1 iulie 2013 actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite se va face periodic la fiecare 180 de zile cu noile produse.

Referitor la metodologia de stabilire a preţurilor, a fost recunoscut de către ambele părţi faptul că este momentul să se identifice soluţii optime care să asigure pacienţilor un acces continuu la medicamentele înregistrate în România.

ARPIM înţelege taxa clawback ca un mecanism menit să acopere anumite nevoi ale sistemului de sănătate în această perioadă de criză. Împreună cu Ministerul Sănătăţii s-a agreat continuarea discuţiilor în anul 2013 pentru adaptarea acesteia, astfel încât în 2014 să fie sustenabilă economic pentru ambele părţi.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel