vineri, iunie 9, 2023

Vești bune pentru bolnavii cu afecțiuni grave! Medicamente noi pe lista celor gratuite și compensate. Când urmează să intre în vigoare decizia Ministerulkui Sănătății.

Vineri, 25 martie, Guvernul a introdus pe lista de medicamente gratuite și compensate 34 de noi denumiri comune internaţionale destinate tratării afecţiunilor oncologice, sclerozei multiple, diabetului şi unor boli rare.

Vești bune pentru bolnavii cu afecțiuni grave! Medicamente noi pe lista celor gratuite și compensate

Decizia Ministerului Sănătății va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie.

Guvernul a aprobat vineri proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală.

Este vorba de medicamente pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea a 34 de molecule noi destinate pacienților cu:

  • afecțiuni neurologice și Parkinson,
  • ciroză biliară,
  • boli endocrine și metabolice,
  • boli cronice ale rinichiului,
  • boli degenerative ale ochiului (glaucom).

De asemenea, e vorba şi de medicamente destinate celor cu afecțiuni oncologice, molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare – hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar, informează Ministerul Sănătății.

„Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit mediafax.ro.

Totodată, a fost aprobată decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru bolnavii cu fibroză chistică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private