Sari la conținut

Semnalul de alarmă tras de Ministerul Sănătății. Din ce motiv a fost iluminat în mov

Ministerul Sănătății s-a alăturat luptei împotriva prematurității. Luna Prematurității încearcă anual să aducă în atenția cât mai multor persoane nevoile bebelușilor prematuri, poate cei mai curajoși luptători.

Și România s-a aliniat țărilor care fac în fiecare an campanii de conștientizare a luptei pentru viață în cazul micuților veniți pe lume prea timpuriu.

Pe 17 noiembrie 2018, de Ziua Internațională a Prematurității, Asociația Unu și Unu a reușit iluminarea Ministerului Sănătății în culoarea prematurității!

Practica de a ilumina în mov anumite obiective importante din orașele mari pentru a atrage atenția asupra problemelor prematurității are deja o istorie de ani buni în rândul Asociațiilor de părinți afiliate EFCNI (European Foundation of Care of Newborn Infants). De-a lungul timpului au fost luminate în culoarea prematurității mai multe monumente, statui sau clădiri  precum The Empire State Building (New York), iar anul acesta CN Tower Toronto sau Olympic Tower (Berlin).

Ministerul Sănătății din România a făcut primul pas. Sorina Pintea a declarat, cu ocazia acestui eveniment: “Salut  initiativele Asociatiei Unu si Unu  prilejuite de Ziua Internationala a Prematuritatii, printre care s-a numarat si iluminarea in culoarea mov a Ministerului Sanatatii.  Micutii pacienti merita toata atentia si grija noastra. Am identificat  modalitatile prin care sectiile ATI de neonatologie sa fie dotate incubatoare si ventilatoare,  aparatura necesara pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri. Vom achizitona  7 tipuri de incubatoare  si ventilatoare cu care vom dota peste 140  de maternitati si sectii de neonatologie din cadrul spitalelor de pediatrie  din tara”.

Între 1 și 30 noiembrie Asociația Unu și Unu a inițiat o ștafetă în București și Cluj, prin care părinții au fost invitați să își lumineze fereastra casei/apartamentului cu un reflector mov, atrăgând astfel atenția că în acea familie s-a născut un bebeluș prematur. Familiile au postat pe pagina de FB a Asociației cea mai reușită fotografie, împreună cu comentariul prin care să pună în lumină una dintre problemele legate de prematuritate cu care s-a confruntat. Împreună, vocile noastre au pus în lumină problemele prematurităţii, trăgând astfel, un semnal de alarmă asupra riscurilor şi gradului mare de prematuritate în România!

Problemele semnalate de părinți s-au grupat în jurul a două probleme majore: lipsa resurselor și educația socială. Părinții au vorbit despre nevoia de aparatura necesară în secțiile de terapie intensivă, despre personalul medical insuficient, despre lipsa unui program de follow up al prematurilor până la 7 ani, dar și de lipsa unor programe de consiliere a părinților sau programe skin-to skin care s-au dovedit foarte eficiente în țările în care au fost implementate. Cei care au avut în vedere educația socială, au pus sub reflector probleme precum: mentalitatea cu privire la prematuritate, integrarea școlară și socială a copiilor care rămân cu anumite dizabilități în urma prematurității, dar și informarea viitorilor părinți cu privire la cauzele nașterii premature.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: