Sari la conținut

Ministerul Sănătății lansează un program național pentru o boală care afectează o jumătate de milion de românce

endometrioza
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala extrem de dureroase

Circa 500.000 de românce suferă de una din cele mai răspândite afecțiuni ginecologice. Boala are un impact puternic asupra calității vieții, iar diagnosticul este pus de obicei cu întârziere.

Pentru a oferi pacientelor cu endometrioză profundă, cu afectare intestinală, acces la intervenții minim-invazive, Ministerul Sănătății propune crearea unui nou program în cadrul programelor naționale de sănătate curative – programul național de endometrioză – de la 1 iulie 2023.

Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății, la propunerea comisiei de specialitate de obstetrică-ginecologie.

Boala afectează între 10 şi 15% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă

Înființarea noului program național “se justifică prin faptul că endometrioza este o patologie cronică frecventă în rândul femeilor aflate în vârstă reproductivă și care, prin simptomatologia sa, afectează calitatea vieții, integrarea socială și profesională a bolnavelor”, afirmă autorii proiectului, în nota de fundamentare.

Potrivit documentului, incidența endometriozei este estimată la 10-15% în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă. “Această incidență crește la peste 70% din totalul pacientelor cu dureri pelviene cronice”, menționează autorii proiectului de act normativ, potrivit 360medical.ro.

Endometrioza intestinală reprezintă o infiltrare intestinală de țesut endometrial ectopic și se prezintă de obicei ca o leziune cu diametrul de peste 1 cm, în musculatura intestinului și structurile înconjurătoare.

Între 5% și 12% dintre pacientele cu endometrioză suferă de afectare intestinală, iar în fiecare an 137 de paciente din România, în medie, au nevoie de intervenție chirurgicală complexă.

Noul program național de endometrioză va asigura materialele necesare pentru realizarea intervențiilor chirurgicale complexe, precizează nota de fundamentare. Actul normativ prevede înființarea programului național de endometrioză de la 1 iulie 2023.

În România nu există o statistică oficială, dar luând în calcul incidența de circa 10%, raportată la nivel internațional, numărul estimativ de femei care suferă de endometrioză este de aproximativ 500.000.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel