Sari la conținut

Ministerul Sănătății: Mai multe medicamente vor fi aduse în țară prin autorizații pentru nevoi speciale. Lista celor 11 medicamente

Ministerul Sănătății: Mai multe medicamente vor fi aduse în țară prin autorizații pentru nevoi speciale. Lista celor 11 medicamente.

În luna iulie a acestui an, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul care introduce noi reglementări vizând asigurarea continuă de stocuri de medicamente pentru nevoi speciale, printre care se numără obligații mai clare pentru deținătorii de autorizații pentru astfel de medicamente.

Prima listă, anunțată în luna iulie, cuprindea 14 substanțe active. Recent a fost elaborată cea de-a doua listă, care cuprinde 11 medicamente, ce pot fi aduse prin autorizații de nevoi speciale, deoarece nu pot fi asigurate prin canale obișnuite de distribuție.

Noua listă elaborată de Ministerul Sănătății cuprinde următoarele medicamente:
 • TMP/SMX (sulfametoxazol + trimetoprim) 1 g,
 • metotrexat 2,5 mg,
 • acid tranexamic 500 mg/5 ml,
 • buprenorfină + naloxonă 2 mg/0,5 mg,
 • buprenorfină + naloxonă 8 mg/2 mg,
 • nicardipină 10 mg/10 ml,
 • levosimendan 2,5 mg/ml,
 • milrinonă 10 mg/10 ml,
 • imunoglobulină umană normală sol. perf. 50 ml,
 • imunoglobulină umană normală sol. perf. 100 ml,
 • imunoglobulină tetatnică sol inj. 1500 UI/ml.

Potrivit 360medical.ro, măsura a fost decisă după intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului Sănătății care a introdus noi reglementări vizând asigurarea continuă de stocuri de medicamente pentru nevoi speciale, printre care se numără obligații mai clare pentru deținătorii de autorizații pentru astfel de medicamente.

Lista a fost elaborată în baza ordinului ministrului sănătății nr. 85/2013, referitor la medicamentele utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale și având în vedere solicitarea comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii de punere pe piață a unor medicamente care nu pot fi asigurate temporar, prin canale obișnuite de distribuție, sau nu deţin autorizaţie de punere pe piaţă validă în România.

„Distribuitorii de medicamente interesați de efectuarea demersurilor în vederea obținerii autorizației de nevoie speciale pentru medicamentele cu DCI din lista de mai sus, vor transmite intenția Ministerului Sănătăţii, în atenţia Direcţiei Politica Medicamentului, a Dispozitivelor și Tehnologiilor Medicale, (…) până la data de 4 septembrie 2021”, se arată într-un comunicat ANMDMR.

Termenul limită până la care solicitanții se angajează să pună pe piață medicamentul, calculat din momentul eliberării autorizației privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale, este de 30 de zile calendaristice, pentru fiecare dintre medicamentele din listă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.