Sari la conținut

Ministerul Sănătății: noi reguli stricte pentru eliberarea medicamentelor psihotrope.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Fenomenul tinerilor care se droghează este în amploare,iar o primă măsură impusă de Ministerul Sănătății este introducerea unor reglementări mai stricte în ceea ce privește eliberarea medicamentelor psihotrope.

Unele dintre ele nu vor mai putea fi obținute decât cu o prescripție specială.

„Sunt trei molecule cu care ne propunem să extindem lista de medicamente care se eliberează pe bază de prescripție specială. E o măsură care sigur nu o să ducă la eradicarea posibilității de a obține astfel de produse, dar sigur o va limita.

Noi nu putem să facem decât să reglementăm medicamentele care se eliberează în farmacii, dar, știți bine că, din păcate, comerțul online cu medicamente, multe dintre ele contrafăcute sau falsificate există acolo nu putem să intervenim direct, dar există instituții care o fac cu siguranță”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit Digi24.

El a mai adăugat că medicul de familie va putea prescrie aceste medicamente, dar pe un formular special înregistrat, care nu poate fi eliberat direct din farmacie.

„Există o trasabilitate în farmacie. Pentru o rețetă simplă nu poți să verifici”, a subliniat Rafila.

Autoritățile speră că introducerea prescripțiilor speciale va reduce disponibilitatea unor anumite substanțe și va contribui la prevenirea abuzului de medicamente psihotrope, în rândul adolescenților.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce sunt medicamentele psihotrope

Medicamentele psihotrope sunt acele medicamente care afectează funcționarea creierului și a sistemului nervos central și sunt utilizate pentru a trata afecțiuni psihice și emoționale. Acestea pot avea efecte asupra dispoziției, gândirii, percepției și comportamentului unei persoane.

Majoritatea medicamentelor psihotrope necesită o rețetă de la medicul specialist pentru a fi obținute, deoarece pot avea potențial de abuz sau efecte secundare semnificative. Cu toate acestea, există și câteva medicamente psihotrope care pot fi eliberate fără rețetă, dar sunt de obicei disponibile în doze mai mici și pot fi utilizate pentru afecțiuni ușoare sau simptome temporare.

Multe dintre aceste medicamente se găsesc doar în spitale ori sunt eliberate din farmacii cu rețete speciale de culoare verde sau galbenă.

În Romania, peste 200 de substanțe psihotrope sau stupefiante pot fi eliberate cu astfel de rețete, în scop medical. Pe rețetele verzi sunt prescise tratamente pentru insomnii, depresii și unele afecțiuni psihice. Aici intră, de exemplu, diazepam, codeină, alprazolam.

Rețetele galbene sunt folosite în special de medicii oncologi, de cele mai multe ori in terapia durerii pentru formele terminale de cancer. Medicamentele care intră aici conțin morfină, metadonă, fentanil ori oxicodonă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel